Aedes

Woonbond: 'Corporaties denken mee'

9 augustus 2006

Bij betalingsachterstanden hebben huurders meer aan een woningcorporatie dan aan een commerciële verhuurder, zegt de Woonbond in een reactie op een schrijnende situatie in Zwolle. Een vader met drie kinderen dreigt zijn huis te moeten verlaten, vanwege een huurachterstand bij een particuliere verhuurder. 'Corporaties grijpen veel eerder in. Zij gaan veel sneller, samen met de huurder op zoek naar oplossingen. Zij denken mee,' aldus de huurderorganisatie op haar website.

Het had niet zover hoeven komen, zo schrijft de Woonbond, als de verhuurder eerder contact had gezocht met de betrokken huurder. 'Wat dat betreft is er heel duidelijk verschil tussen sociale verhuurders als woningcorporaties en particuliere ondernemingen.'

Om huisuitzettingen te voorkomen voeren woningcorporaties een beleid waarin het vroegtijdig signaleren van betalingsproblemen een sleutelbegrip is. Daarbij is het voeren van een alert en streng incassobeleid dat er op gericht is problemen snel te signaleren en tot hanteerbare betalingsregelingen te komen, van groot belang. Eerder dit jaar heeft Aedes een convenant ondertekend om samen met verschillende partijen tot een centrale schuldenregistratie te komen. Daarmee moet het oplopen van schulden worden voorkomen.


* Compact: Iedere uitzetting is er één te veel


* Iedereen bemoeit zich met huisuitzetting, Woonbond d.d. 8 augustus 2006