Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Derde schaakpenning voor Eurochess Tournament

Opnieuw is er door de Koninklijke Nederlandse Munt een speciale penning voor het Euro Chess Tournament geslagen. Dit jaar met de afbeelding van Judit Polgar, sinds 1989 de beste schaakster ter wereld. Judit is de derde wereldtopper die zich, na Jan Timman in 2004 en Anatoly Karpov in 2005 verbindt met het Hengelose schaaktoernooi en het motto 'Jeugd speelt voor Jeugd'.

Het Euro Chess toernooi is het grootste meerdaagse schaaktoernooi voor de jeugd in Europa. Er doen dit jaar 450 kinderen mee. Het mederendeel komt uit Nederland, maar er zijn ook deelnemers uit Duitsland, België, Engeland, Verenigde Staten, Italië, Polen, Slowakije, Oekraïne, Rusland en India.

Er wordt onder auspiciën van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond in vijf leeftijdsgroepen gestreden om het Open Nederlands Jeugdschaak Kampioenschap. Daarnaast is er een invitatietoeernooi, het Stork Young Masters, waarin Nederlandse toptalenten de kans krijgen om een norm te scoren voor een internationale titel. Meer informatie staat op de site www.onjk.nl.

Onder het motto 'Jeugd speelt voor Jeugd' is door de deelnemers aan het toernooi besloten dat zij zich ook willen inzetten voor leeftijdsgenoten elders in de wereld. Een deel van de van de inschrijfgelden gaat naar Right To Play (www.righttoplay.nl). Ook zijn er andere activiteiten die geld voor dit doel opbrengen.

De Polgar penning is voor EUR 12.50 te bestellen via www.onjk.nl/2006/munt.php. Hiervan gaat EUR 5.00 per munt naar Right To Play. Van de ECT penning 2005, met de beeltenis van Anatoly Karpov is nog een aantal beschikbaar. Een afbeelding van de penning staat op de site.

Judit Polgar is door de geboorte van haar tweede kind op 6 juli 2006 verhinderd om zelf in Hengelo aanwezig te zijn. Wel komt ze eind oktober naar Nederland om deel te nemen aan het Essent Schaaktoernooi in Hoogeveen. Daar zal ze in aanwezigheid van Right to Play haar exemplaar van de penning in ontvangst nemen.

---

Gedrang aan de kop in Hogeschool Zeeland Toernooi

Het is een gedrang aan de kop in het Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi. Liefst negen spelers delen na vijf ronden de eerste plaats met een score van 4½ uit 5. Daarachter volgen op de plaatsen 10 tot en met 31 nog eens 22 spelers met een half puntje minder. Het is eigen aan dit toernooi waarin alle 250 spelers in één grote groep spelen. Onder de koplopers treffen we twee Nederlanders aan. De onvermoeibare Friso Nijboer en de ook heel actieve Erwin l'Ami.

Het toernooi duurt tot zaterdag 12 augustus. In tegenstelling tot de andere zomertoernooien worden de partijen in Vlissingen 's avonds gespeeld, zodat de deelnemers overdag de handen vrij hebben voor toeristische activiteiten.

Alle informatie over het toernooi is te volgen op de website http://www.hztoernooi.nl.

---