Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 9 augustus 2006

Landschap Noord-Holland zoekt vrijwilligers voor de inventarisatie van landschapselementen in Waterland

In het buitengebied tussen Amsterdam en Purmerend gaat Landschap Noord-Holland alle knotbomen, houtwallen, boomgaarden, rietkragen en andere landschapselementen in kaart brengen. De inventarisatie wordt door vrijwilligers uitgevoerd. Grote delen van Nationaal Landschap Laag Holland, waaronder de Beemster, de Schermer en de Zeevang zijn al geïnventariseerd. Dit jaar staat de regio Waterland op het programma. Hiervoor zoekt Landschap Noord-Holland ongeveer 15 à 20 vrijwilligers.

Het Noord-Hollandse landschap kent vele waardevolle elementen: houtsingels, poelen, boomgaarden, kleine bosjes, beplantingen, bomenrijen en solitaire bomen, rietkragen maar ook droge en natte natuurgebiedjes. Ze kleden het landschap aan en geven iedere streek een unieke, herkenbare uitstraling. Behalve de cultuurhistorische en landschappelijke waarden hebben deze elementen ook natuurwaarde. Ze bieden voor veel vogels en kleine zoogdieren de noodzakelijke schuil- en broedplaatsen.

Momenteel is weinig bekend hoeveel waardevolle landschapselementen er zijn en wat de huidige staat ervan is. Door gegevens te verzamelen kunnen ze beter worden beschermd. Eerdere inventarisaties hebben een fraai overzicht opgeleverd.

Landschap Noord-Holland wil dit najaar het buitgebied van de (deel) gemeenten Amsterdam-Noord, Waterland, Landsmeer, Oostzaan en polder de Wijdewormer in kaart brengen. De uitvoering start begin september en gebeurt net als voorgaande jaren door vrijwilligers. Zij gaan alleen of met z'n tweeën op stap met veldgids en verrekijker in de hand. Omdat het gebied deels bestaat uit water, wordt er ook geïnventariseerd vanuit bootjes. De vrijwilligers registreren binnen een gebied per landschapselement de soort, hoogte, standplaats en soortenrijkdom.

Meehelpen bij inventarisatie? Dat kan!
Lijkt het u leuk om mee te helpen met onze inventarisatie? Op woensdag 6 september vindt de instructiebijeenkomst plaats in Bezoekerscentrum Ilperveld te Landsmeer. Wanneer u interesse heeft en enige kennis van natuur en landschap, kunt u contact opnemen met de InformatieWinkel van Landschap Noord-Holland, 0251-362 762. U kunt ook een e-mail sturen naar: info@landschapnoordholland.nl.

Deze inventarisatie wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Ministerie van LNV, Nationaal Landschap Laag Holland, Provincie Noord-Holland, het VSBfonds, en de Nationale Postcode Loterij.



Landschap Noord-Holland