Unicef

Bijgaand ontvangt u een update van Unicef over de situatie in het Midden Oosten.


* * * *

* Door het conflict zijn in Libanon nu 987 doden en meer dan 3400 gewonden. De situatie verandert dagelijks maar naar schatting is minstens een derde van alle slachtoffers een kind. Er zijn inmiddels ruim 915.000 vluchtelingen. Zo'n 140.000 mensen leven nu in scholen en openbare parken in en om Beiroet. Van de ontheemden is naar schatting 45% een kind.


* In Israel zijn 97 mensen gedood, waaronder 35 burgers.


* Er is voor humanitaire hulporganisaties praktisch geen toegang meer tot zuidelijk Libanon. Voortdurende aanvallen op bruggen en toegangswegen naar zuidelijk Libanon - in het bijzonder van Beiroet naar Tyre - zorgen ervoor dat konvooien met hulpgoederen de getroffen bevolking in het gebied bijna niet meer kunnen bereiken. Gisteren heeft Unicef toch nog enige goederen kunnen leveren (o.a. 30.000 liter schoon water bereikte Tyre).


* Ook de toegang tot Beiroet wordt bemoeilijkt door de onveilige situatie en vernietiging van infrastructuur.


* Het tekort aan brandstof blijft een grote zorg. Ziekenhuizen in noordelijk Libanon zullen waarschijnlijk binnen 7 tot 10 dagen hun deuren moeten sluiten. In het zuiden misschien eerder. (bron: OCHA, UN Office for the Coordination of Humanitarian Affairs)


* Unicef benadrukt de dringende behoefte aan het vaststellen van afspraken over volledige toegang en veilige uitvoering van humanitaire hulp om:
* families, gewonden, invaliden en ouderen, die nog niet uit de zwaarst getroffen oorlogsgebieden konden vluchten, te kunnen verplaatsen;
* ziekenhuizen en gezondheidscentra - vooral in het zuiden - te voorzien van nieuwe goederen en brandstof om volledige sluiting te voorkomen;
* water, voedsel, sanitaire voorzieningen en andere basis benodigheden te brengen naar de tienduizenden vluchtelingen in scholen en openbare parken;
* in kwetsbare gemeenschappen een nood-communicatiesysteem op te zetten om zo snel mogelijk te kunnen inspelen op acute behoeftes.


* Vorige week startte Unicef samen met het Ministerie van Gezondheidszorg een inentingscampagne onder kinderen om een uitbraak van ziektes - vooral in de vluchtelingenkampen - te voorkomen. Tot op vandaag zijn 9.000 mazelen- en 5.000 poliovaccinaties uitgevoerd in en om Beiroet. Vandaag begint Unicef met de vaccinatiecampagne voor de rest van het land (behalve in het zuiden totdat het weer veilig genoeg en bereikbaar is).


* Een geschatte 100 kinderen zijn door het geweld om het leven gekomen en velen zijn gewond geraakt. Unicef benadrukt dat de bescherming van kinderen en burgers tijdens een conflict een verplichting is onder het internationale humanitaire recht en het Verdrag van de Rechten van het Kind.


* Unicef zorgt voor gezondheidszorg, water en sanitaire voorzieningen, onderwijs, bescherming en de opvang van kinderen met een trauma. In samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, het Internationale Rode Kruis en de Wereldgezondheidsorganisatie, levert Unicef onder andere:
* Medicijnen;

* Familie Kisten (voor de ontheemden met daarin zeep, emmers, potten, pannen, dekens etc.);
* Speciaal voedsel voor kinderen, high-energy biscuits en voedingssupplementen;
* Generatoren voor EHBO-posten;

* Water.


* * *