Unicef



Sahel: ondervoedingscijfers blijven alarmerend hoog 09 augustus 2006, Niamey, Niger - Niger kampte vorig jaar met een voedselcrisis. Beelden van ondervoede kinderen riepen in de hele wereld afschuw op en er werd flink geld gegeven om de bevolking in Niger te helpen. In Niger en in de andere landen in de Sahel is de situatie ook dit jaar precair. Unicef's directeur voor West- en Centraal-Afrika, Esther Guluma, roept daarom de internationale gemeenschap weer de helpende hand te bieden.

In Burkina Faso wordt het geven van borstvoeding gestimuleerd. Deze vrouwen doen mee aan een door Unicef gesteund programma op dit gebied. Foto: Unicef
In Burkina Faso wordt het geven van borstvoeding gestimuleerd. Deze vrouwen doen mee aan een door Unicef gesteund programma op dit gebied. Foto: Unicef

Guluma vraagt de internationale gemeenschap om een campagne te steunen die de voedselsituatie van de kinderen in de Sahel moet verbeteren. Begin augustus heeft ze een bezoek gebracht aan Burkina Faso en Niger. In het laatste land zag ze de vooruitgang die dankzij de inspanningen van de regering en de hulp van de internationale gemeenschap is geboekt. Toch blijven de kinderen in alle Sahellanden zeer kwetsbaar.

Nog steeds kampen de landen met een alarmerend hoog aantal ondervoede kinderen. De algemeen gehanteerde definitie van een 'voedselcrisis' is een situatie waarin meer dan 10 procent van de kinderen onder de vijf jaar tekenen vertoont van gematigde of ernstige ondervoeding. In Mali lijdt 10 procent van de kinderen jonger dan vijf jaar aan ondervoeding, in Tsjaad gaat het om 11 procent, in Mauretanië om 12 procent, in Niger om 14 procent en in Burkina Faso om 19 procent.

Een op de vijf kinderen overlijdt De Sahelregio behoort tot de armste gebieden ter wereld. Ruim de helft van de bevolking in deze regio moet met minder dan één dollar per dag rond zien te komen. De landen in de Sahel hebben de hoogste kindersterftecijfers van de wereld. Een op de vijf kinderen sterft voor de vijfde verjaardag. Meer dan de helft van deze overlijdensgevallen wordt door ondervoeding veroorzaakt.

Het aantal kinderen dat lijdt aan ondervoeding moet ten opzichte van 1990 in 2015 zijn gehalveerd. Dit is een van de Millenniumdoelen die de Verenigde Naties in 2000 hebben opgesteld. Om dit doel te bereiken moet de voedselsituatie van kinderen worden verbeterd. Dan kunnen ook andere doelen - bijvoorbeeld op het gebied van het verminderen van de kindersterfte - worden gehaald.

Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die een kind in de eerste maanden van zijn leven nodig heeft. Foto: Unicef Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die een kind in de eerste maanden van zijn leven nodig heeft. Foto: Unicef

Borstvoeding

Het Millenniumdoel kan worden bereikt, zegt Esther Guluma. "Er is in de Sahel dan wel een aanpak nodig die tegelijkertijd zowel de oorzaken als de gevolgen van ondervoeding aanpakt". Ondervoede kinderen moeten worden bijgevoed en moeders moeten hun kinderen de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding geven. Kinderen tussen de zes maanden en twee jaar moeten een dieet van moedermelk en aanvullend voedsel krijgen. Daarnaast helpen vitamine A-druppels, zout waaraan jodium is toegevoegd, het ontwormen van kinderen, het behandelen van bloedarmoede en het verrijken van voedingsmiddelen met vitamines en mineralen bij het terugdringen van ondervoeding.

De Sahellanden moeten niet alleen op het gebied van voedsel hulp krijgen. Ook goede voorzieningen voor schoon water en sanitair, gezondheidszorg en onderwijs dragen bij aan een hogere overlevingskans voor kinderen. Volgens Guluma moeten landen de voedselsituatie van kinderen prioriteit geven. "Betere voeding kan de levens van miljoenen kinderen in de Sahel compleet veranderen."