Ingezonden persbericht


19 arrestanten bij ontruiming deel actiekamp in Borsbeek

Borsbeek, 9 augustus. Bij de ontruiming van het actiekamp in Borsbeek zijn er 13 mensen op de grond en 6 mensen in boomhutten gearresteerd. Onder de arrestanten bevindt zich voormalig Groen! parlementariër Johan Malcorps en enkele gemeenteraadsleden van Borsbeek en Mortsel. Tot nu toe is slechts een gedeelte van het actiekamp afgezet en worden de drie hutten die zich in dat gebied bevinden ontruimd.

Als eerste werden er vijf lokale politici waaronder Freya Pireyns en ex- parlementslid Johan Malcorps gearresteerd omdat ze een kraan blokkeerden. Daarna werd begonnen met de ontruiming van de bomen door een klimteam van de politie geassisteerd door een hoogtewerker. De mensen werden uit hun lock-ons gemarteld door middel van pijnprikkels en er werd niet echt rekening gehouden met hun veiligheid. Een activist werd met lock-on en de tak waaraan hij vast zat uit de boom gezaagd en dan op de grond door marteling uit zijn lock-on gehaald. Er zat slechts 1 hut in een eik, de enige bomen die gekapt mogen worden, tegen de richtlijnen van burgemeester Pira in werden ook de andere bomen ontruimd, zelfs al stonden ze niet in de buurt van eiken.

Op het eind van de ontruiming werden ook nog 7 mensen waaronder boomspotters Tom Verboven en Bram van Ballaer evenals parlementslid Johan Tassen en een aantal buurtbewoners opgepakt bij een kleine actie.

Tegen 12.45u was het afgezette deel van het bos ontruimd. GroenFront! blijft verder de rest van het bos bezetten.

In de nacht van maandag 31 juli op dinsdag 1 augustus hebben een twintigtal actievoerders van GroenFront! het bos bij Fort III te Borsbeek bezet. Dit om te protesteren tegen het kappen van waardevol, erkend natuurgebied in functie van de "veiligheid" (lees: mogelijke uitbreidingsplannen) van de zwaar verlieslatende luchthaven van Deurne, die vooral gebruikt wordt voor zakenjets.

GroenFront! is het er niet mee eens dat de biotoop van met uitstreven bedreigde vleermuizen zoals de Franjestaart moet verdwijnen voor een economisch niet rendabele luchthaven op nauwelijks 35 km van zaventem, die de Vlaamse belastingbetalers jaarlijks meer dan 3.000.000 euro kost. Daarom werd besloten het bos te verdedigen door middel van een bezetting. Meer informatie en updates en foto's zijn te vinden op http://.groenfront.be en http://boomspotting.be

De perswoorvoerder van boomspotting is momenteel even niet bereikbaar.

Persnummer GroenFront!: +32 494/ 37 92 90
nr GroenFront! activist Kurt + 32 474/ 24 73 83
Persnummer Boomspotting: +32 496/ 12 75 41