Ingezonden persbericht


----------
Persbericht

Datum: 9 augustus 2006

----------

Duinbehoud gaat de natuurwaarde van de zoet-zout overgangen bekender maken

Zeetuinen: Groe(n)ten van de kust

Duinbehoud gaat de natuurwaarde van de zoet-zout overgangen en alle gradiënten daartussen bekender maken. Samen met Ecomare, het Pieter Vermeulen museum, gemeente Velsen, ARK en Nationaal Park De Oosterschelde gaat Duinbehoud bijzondere 'Zeetuinen' ontwikkelen.

Deze heemtuinen staan onder invloed van het getij met daarin planten als zeevenkel, zeepostelein, zeekool en zeekraal. Deze planten groeien verspreid langs de hele kust, maar in hele lage aantallen. Sommige veroveren de Nederlandse kust vanuit het zuiden, nu de aarde opwarmt. De zeetuinen zullen niet alleen natuurinformatie geven, maar er worden ook recepten en menu's opgesteld met groenten van de kust.

Het natuurlijk milieu van de kust kent een aantal zeer specifieke eigenschappen: de getijdenbeweging (eb en vloed) en de overgang van zout naar zoet water. Het zijn die eigenschappen die maken dat er een bijzondere flora en fauna voorkomt.

Behalve hun bijzondere groeiplaats, is de eetbaarheid van enkele soorten interessant. Zeekraal en lamsoor (zeeaster) worden gezien als echte smaakmakers in de keuken. Veel minder bekend is dat veel van de overige kustplantensoorten ook van groenten afgeleide namen hebben: zeekool, zeepostelein, zeevenkel en zeesla bijvoorbeeld. In Vlaanderen wordt met eetbaarheid ervan zelfs al geëxperimenteerd. Met zeegerst is er zelfs een graansoort. Ook zeewier wordt voor allerlei toepassingen gebruikt.

Opvallend is dat een aantal voorheen alleen ten zuiden van Nederland voorkomende kustplanten, in relatief hoog tempo onze kusten heeft gekoloniseerd of die nog aan het koloniseren is. Deze categorie planten profiteert van het opschuiven van klimaatgrenzen door de opwarming van de aarde.

EINDE BERICHT

Meer informatie via John van Vliet (beleid en ecologie), 071 5160493 of 06 45652822

Stichting Duinbehoud
Postbus 664, 2300 AR Leiden
telefoon: 071-5160490
e-mail: stichting@duinbehoud.nl
website: www.duinbehoud.nl