Unicef



Libanon: Unicef helpt getraumatiseerde kinderen 09 augustus 2006, Beiroet - Libanese kinderen die hebben moeten vluchten voor de militaire acties van Israël, verblijven in scholen, parken en bij familie. Ze zijn misschien nu even veilig voor de bombardementen, maar in hun hoofden gaat de oorlog gewoon door.

Een gezin in de Bekaa-vallei steekt op weg naar Syrië een bomkrater over. Foto: AP/Nasser
Een gezin in de Bekaa-vallei steekt op weg naar Syrië een bomkrater over. Foto: AP/Nasser

Kinderen zijn bang en hebben moeite om te gaan met de vreselijke ervaringen die zij en hun families hebben meegemaakt. Sommigen laten hun ouders niet meer los, anderen reageren angstig als vliegtuigen overkomen. Ze slapen slecht en plassen in hun bed.

"Als het bombarderen begint, gaan de kleintjes huilen," zegt Najla Hussein, die met haar zeven kinderen haar toevlucht heeft gezocht tot een middelbare school in het centrum van Beiroet. "We zijn allemaal doodsbang, volwassenen en kinderen."

Sport- en spelmaterialen voor 16.000 kinderen Unicef werkt nauw samen met de Libanese regering en andere hulporganisaties om deze kinderen te helpen. Er wordt gezorgd voor onderwijs- en spelmaterialen, waarmee activiteiten kunnen worden georganiseerd die de kinderen een beetje afleiding geven. Het gaat bijvoorbeeld om voet- en volleyballen, krijt, potloden, papier, whiteboards, speelkaarten en blokken. Ruim 16.000 kinderen in Beiroet en omgeving en in opvangcentra voor ontheemde gezinnen kunnen er gebruik van maken.

"Door gezinnen bij elkaar te houden en activiteiten te organiseren, kunnen we er enigszins voor zorgen dat het leven van de kinderen en hun ouders wat normaler wordt," zegt Trish Hiddleston van Unicef. "Kinderen hebben in tijden van crises een innerlijke veerkracht en die moeten we aanspreken."

Richtlijnen voor geestelijke ondersteuning Er worden ook eenvoudige richtlijnen voor het geven van psychosociale hulp aan kinderen gedistribueerd. De richtlijnen zijn door Unicef ontwikkeld, in samenwerking met het Libanese Ministerie van Sociale Zaken en andere partners. Ze zijn bestemd voor animators die met kinderen werken, ouders en gemeenschappen. Daarnaast zullen de Libanese radio en televisie boodschappen uitzenden, waarin informatie wordt gegeven over het beschermen en geestelijk ondersteunen van kinderen.

Maar de meest effectieve manier om een eind te maken aan alle angst en ellende onder de Libanese kinderen is het onmiddellijk beëindigen van de strijd tussen Israël en Hezbollah.