Gemeente Langedijk


9 augustus 2006

Provinciale steun verwijderen zieke iepen

De provincie Noord-Holland wil bijdragen aan het beheersbaar maken van de iepziekte. Daarom is zij een omvangrijke actie gestart die meerdere jaren duurt. In het project `Samen voor de iep' zijn afspraken vastgelegd tussen provincie, gemeenten en terreinbeheerders. Ook heeft de provincie meer dan een miljoen euro beschikbaar gesteld voor het weghalen van zieke iepen bij particulieren. Dit jaar konden alle gemeenten die dat wilden meedoen aan de actie van de provincie. Langedijk doet ook mee. Dat betekent dat de provincie in samenwerking met de gemeente ervoor zorgt dat zieke bomen snel en kosteloos verwijderd worden.

De iep is een mooie karakteristieke boom. Een trotse en statige boom. Maar ook een boom die door iepziekte snel kan sterven. Als de boom is besmet, kan een volwassen iep al binnen twee tot vier weken dood zijn. Het is belangrijk besmetting zo veel mogelijk te voorkomen. Dat kan slechts door zieke iepen (en ongeschild snoei- en haardhout) zo snel mogelijk te verwijderen. Bomen die dicht bij elkaar staan kunnen elkaar besmetten via wortelcontact. Besmetting is ook mogelijk doordat iepenspintkevers de schimmelziekte kunnen overbrengen. Heeft u een zieke boom in uw achtertuin, maar ziet u in de omgeving geen andere iepen? De beestjes kunnen wel elf kilometer ver vliegen! Belangrijk dus, dat u uw zieke iep zo snel mogelijk laat weghalen om besmetting te voorkomen.

Medewerkers van de gemeente voeren elke zomer schouwrondes uit. Zij controleren daarbij op aanwezigheid van iepziekte. Waar zij een zieke boom aantreffen, nemen zij contact op met de bewoners. Een zieke iep moet dan zo snel mogelijk weggehaald worden. De eigenaar zelf is hier verantwoordelijk voor. Hierbij geldt het iepziekte artikel uit de Algemene Plaatselijke Verordening. Volgens dit artikel kan het college van burgemeester en wethouders een eigenaar verplichten een zieke iep via een dwangbeschikking te (laten) verwijderen.

U kunt ook zelf contact opnemen met de gemeente om een zieke iep te melden. Medewerkers van de gemeente komen dan bij u controleren op aanwezigheid van de iepziekte.

Mocht er een zieke iep bij u worden geconstateerd, dan krijgt u van de gemeente een zogenaamde afstandsverklaring. Met deze verklaring doet u afstand van rechten op de zieke of dode iep en/of het aanwezige opgeslagen iepenhout. Wanneer u deze afstandsverklaring binnen 8 dagen na ontvangst ingevuld terugstuurt aan de gemeente geeft u de provincie toestemming de iepen en/of het opgeslagen hout te verwijderen. Zij geven dan een aannemer opdracht om de iep en eventueel opgeslagen hout bij u te verwijderen. De stobbe zal niet worden verwijderd. Indien u nog vragen heeft over het iepziektebeleid van de gemeente kunt u contact opnemen met de dorpsbeheerders. Zij zijn bereikbaar via het telefoonnummer van de gemeente: 0226-334433.

De provincie biedt ook de mogelijkheid voor herplant subsidie. Informatie hierover kunt u vinden op de website: www.landschapnoordholland.nl/subsidie.php. U kunt ook bellen met het Landschap Noord-Holland, telefoonnummer 0251-662244.