CBS

Industriemonitor
Woensdag 9 augustus 2006 14:00
Industriebeeld: omzet en productie hoger

De industrie heeft in juni een 9 procent hogere omzet geboekt dan in juni vorig jaar. Al twee jaar lang is de omzet hoger dan dezelfde maand een jaar eerder. De hogere omzet is grotendeels het gevolg van hogere afzetprijzen. De Nederlandse industrie produceerde in juni, gecorrigeerd voor verschillen in werkdagpatroon, 1,9 procent meer dan in juni 2005.

Het optimisme onder de industriële ondernemers is in juli verder toegenomen. Sinds 1985 zijn ze niet meer zo positief geweest. Vooral over de orderpositie zijn ze heel tevreden.

Het volume van de bruto toegevoegde waarde is in de industrie in het eerste kwartaal van 2006 met 2,2 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder.

Omzet hoger door hogere afzetprijzen

De hogere omzet in de industrie is bijna voor bijna tweederde positief beïnvloed door hogere afzetprijzen. Vooral in de aardolie en chemische industrie namen hierdoor de afzetprijzen met 13 procent fors toe. Daarnaast telde juni in 2006 een werkdag minder dan in 2005. Het negatieve effect hiervan raamt het CBS op ongeveer 2 procentpunt.

In het binnenland werd in juni 5 procent meer omzet gerealiseerd. Op de buitenlandse markt ontwikkelde de omzet zich met een groei van 13 procent nog gunstiger. Vooral de metaal deed het goed op de buitenlandse markt met een omzetstijging van 19 procent, bij een prijsstijging van nog geen 3 procent.

Productie hoger

Vrijwel alle branches leverden in juni meer productie dan in juni 2005. Vooral de aardolie en chemische industrie en de metaalindustrie deden het goed met een productietoename van 4 respectievelijk 3 procent. De hout- bouwmaterialen en meubelindustrie produceerde minder dan in juni 2005.

Producentenvertrouwen industrie op recordhoogte

Het producentenvertrouwen is in juli uitgekomen op 9,2. Dit is de hoogste waarde sinds 1985, toen met de meting is gestart. In een jaar tijd is de stemming sterk verbeterd. Vorig jaar juli was het vertrouwen van de ondernemers in de industrie nog behoorlijk negatief.

Het producentenvertrouwen in de industrie is een stemmingsindicator voor de industrie. Het cijfer is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie. Op alle drie vragen antwoorden de ondernemers deze maand positiever dan vorige maand.

Vooral over de orderpositie zijn de ondernemers zeer te spreken. De orderportefeuille van de Nederlandse industrie, uitgedrukt in maanden werk, is na januari 1993 niet meer zo groot geweest.

Werkloosheid blijft dalen

De daling van de werkloosheid in Nederland houdt aan. Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden daalde de werkloosheid in april-juni met bijna 2 procent ten opzichte van de periode maart-mei. Er waren gemiddeld in april-juni 407 duizend mensen werkloos. Dit komt overeen met 5,5 procent van de beroepsbevolking. Het aantal werkloze mensen was sinds de zomer van 2003 niet meer zo laag.

Weer groei in de industrie

In het eerste kwartaal van 2006 was het volume van de bruto toegevoegde waarde (basisprijzen) van de industrie 2,2 procent groter dan dat van het overeenkomstige kwartaal van 2005. Over geheel 2005 lag het volume van de bruto toegevoegde waarde nagenoeg op hetzelfde niveau als dat van 2004.

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2006 gegroeid. Het Bruto Binnenlands Product was 2,9 procent (BBP) hoger dan een jaar eerder. Dit is de hoogste groei in ruim vijf jaar. Aan de groei van het BBP is vooral bijgedragen door de uitvoer en de consumptie van huishoudens. Ook de investeringen trokken aan. Over geheel 2005 groeide het BBP met 1,5 procent.

Productiegroei en producentenvertrouwen
Productiegroei en producentenvertrouwen