Ingezonden persbericht


Persbericht

Politiek Manifest 2006 'Landelijke Verkiezingen en Sport'

Vereniging Sport en Gemeenten wil aandacht voor sport in de verkiezingsprogramma's

Oosterbeek, 9 augustus 2006 - In het Politiek Manifest 'Landelijke Verkiezingen en Sport' vraagt Vereniging Sport en Gemeenten aandacht voor sport in de verkiezingsprogramma's. Aanleiding tot het schrijven van dit manifest zijn de vervroegde Tweede Kamerverkiezingen op 22 november van dit jaar. In dit politiek neutraal geformuleerde manifest geeft Vereniging Sport en Gemeenten haar visie, standpunten en ideeën mee aan de verkiezingsprogramma-commissies van de landelijke politieke partijen.

Vereniging Sport en Gemeenten pleit voor een clustering van de bestaande geldstromen van de verschillende ministeries, zodat deze efficiënt en effectief ingezet kunnen worden voor de versterking van de harde sportinfrastructuur (sportaccommodaties). Dit moeten leiden tot een krachtige bouw- en vernieuwingsimpuls en onderzoek naar innovatie van sportaccommodaties vanuit de beleving van de toekomstige gebruiker. Om de organisatorische infrastructuur te versterken, lanceert Vereniging Sport en Gemeenten het idee tot oprichting van een 'Stichting van de Sport', waarin de sportbeleidspartners met elkaar samenwerken en beleid op elkaar wordt afgestemd. Het rapport van de Commissie Atsma - met voorstellen voor aanpassingen in de wet- en regelgeving voor sportverenigingen - moet versneld worden ingevoerd. De Nationale Sportweek en de verkiezing Sportgemeente van het Jaar dragen sterk bij aan een op sport gerichte samenleving. Om die reden is Vereniging Sport en Gemeenten van mening dat deze concepten een krachtige en structurele ondersteuning van de overheid toekomen.

Op het terrein van 'Innovatie en Sport' is een stimulans en integrale benadering van de relatie buiten- en naschoolse opvang en sport wenselijk. Vereniging Sport en Gemeenten is voorstander van het invoeren van fiscale maatregelen voor deze vormen van kinderopvang via de - bij de sportbonden aangesloten - verenigingen. Om de sportontwikkeling kwalitatief te versterken, zou een regionaal samenwerkingsmodel tussen gemeenten - in een aantal regio's in Nederland - een sterke impuls en stimulans kunnen zijn. Sport en onderwijs versterken elkaar op verschillende vlakken. Zowel de BOS-impuls, de Alliantie School en Sport, de ervaringen opgedaan in het Europese Jaar voor de Opvoeding door Sport, het schoolzwemmen als de zwemvangnetten zijn daar belangrijke voorbeelden van. De relatie sport en onderwijs is veelzijdig, vruchtbaar en kansrijk door de potentiële energie. Daarom stelt Vereniging Sport en Gemeenten voor het sportbeleid onder te brengen bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Zowel voor de zwemvangnetten, het protocol Vrolijk & Veilig en het Protocol Veilig Schoolzwemmen is de betrokkenheid en ondersteuning van de overheid noodzakelijk. Op basis van experimenten is vastgesteld dat de zwemvangnetten door de intensieve, kleinschalige en persoonlijk aanpak garant staan voor succes en een bijdrage leveren aan de veiligheid. Om de continuïteit te waarborgen vergen de protocollen Vrolijk & Veilig en Veilig Schoolzwemmen uitbreiding en monitoring. Op het onderwerp 'Sport en Milieu' wordt hernieuwde aandacht gevraagd voor de negatieve effecten van energie en milieu in relatie tot sport. Tot slot pleit Vereniging Sport en Gemeenten voor het bevorderen van een eenduidige landelijke regeling voor de toepasbaarheid van BTW op de terbeschikkingstelling van sportaccommodaties.



Ingezonden persbericht