Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

09-08-2006
De Adviescommissie voor de Beeldende Kunst van de gemeente Eersel zoekt nieuwe leden!!!

Even voorstellen...
De adviescommissie Beeldende Kunst is ingesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eersel. De commissie geeft het college gevraagd en ongevraagd advies op het terrein van kunst en cultuur en met name de beeldende kunst.
De commissie bestaat uit maximaal zes deskundige en geïnteresseerde vrijwilligers uit (alle kernen van) de gemeente Eersel. Wegens vertrek van een aantal leden heeft de commissie plaats voor nieuwe leden!!!

De opdracht voor de Adviescommissie voor de Beeldende Kunst luidt: "de gemeente maakt kunst toegankelijk voor een gedifferentieerd publiek en bevordert de productie van kunst".
Via cultuurontwikkeling, participatiebevordering, cultuurpresentatie en cultuurbehoud wordt concreet aan deze opdracht gewerkt door de leden van de adviescommissie.

Enkele voorbeelden uit de praktijk
De gemeente bezit veel kunstwerken uit aankoop, via schenking en nog uit het verleden, vanuit de Beeldende Kunst Regeling (de BKR). Al deze kunstwerken zijn door de commissie geïnventariseerd en gedocumenteerd.
Een selectie van de collectie schilderijen en andere kunstobjecten uit het gemeentehuis wordt na de zomervakantie geëxposeerd in het gebouw van de Schoolbegeleidingsdienst aan de Markt. Hieraan wordt een discussiemiddag gekoppeld en de expositie is uiteraard ook toegankelijk voor de scholen.
De beelden buiten (de kunstwerken in de openbare ruimte) zijn allen beoordeeld op slijtage, en er wordt momenteel een onderhoudsplan voorbereid.
De beelden in de openbare ruimte zijn opgenomen in een binnenkort door de VVV uit te brengen Kunstroute, waarin ook galerieën en kenmerkende gebouwen worden beschreven uit alle zes de kernen van de gemeente Eersel.

Voor de komende 4 jaar liggen de plannen al klaar en de goedkeuring van het college om hier uitvoering aan te geven is er. Deze plannen staan beschreven in de notitie 'Een mooie boel'. Een kleine greep uit deze activiteiten: het organiseren van een open galerieweekend, het realiseren van tentoonstellingsruimte bijvoorbeeld in het gemeentehuis, het gebruik gaan maken van de provinciale regeling voor ruimtelijke kwaliteit maar ook het opstellen van een notitie ten aanzien van kunstaankoopbeleid, het deelnemen aan beleidsvoorbereidende bijeenkomsten op het gebied van kunst en cultuur en het uitwerken van een voorstel voor relatiegeschenken voor de gemeente Eersel.

Mocht u belangstelling hebben om lid te worden van deze adviescommissie of wilt u meer informatie, dan kunt u dit kenbaar maken bij Tonnie Takken, lid van de commissie, bereikbaar op telefoonnummer 0497 - 516681 of bij Henriëtte Beers, ambtelijk secretaris van de commissie. Zij is bereikbaar via e-mail of telefonisch op nummer 0497 - 531 303.
U kunt uw reactie ook richten aan:
De Adviescommissie voor de Beeldende Kunst
T.a.v. H. Beers, ambtelijke secretaris
Postbus 12
5520 AA Eersel

Wij zien uw reactie voor 6 september 2006 met veel belangstelling tegemoet!