Socialistische Partij

Raad van Europa eist onmiddellijke vrijlating voorzitter Palestijns Parlement

09-08-2006 * De Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa noemt de arrestatie van de voorzitter van het Palestijnse Parlement en 20 andere Palestijnse parlementariërs door Israël onaanvaardbaar, evenals de aanhouding van acht leden van de Palestijnse regering.

CDA-senator René van der Linden, voorzitter van de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, eist onmiddellijke vrijlating van Aziz Dweik, de voorzitter van de Palestijnse Wetgevende Raad en de overige gearresteerde parlementsleden en ministers.

SP-senator Tiny Kox, ook lid van de assemblee, is blij met die oproep: `In januari heb ik als waarnemer voor de Raad van Europa geconstateerd dat de Palestijnse parlementsverkiezingen goed georganiseerd en buitengewoon democratisch verlopen zijn. Het is een schande dat Israël als illegale bezetter van de Palestijnse gebieden, nu de immuniteit van wettig gekozen parlementsleden volledig aan zijn laars lapt. Hier hoort Europa luid en duidelijk tegen te protesteren. De Nederlandse regering kan een voorbeeld aan de heldere taal vanuit de parlementaire assemblee nemen.'

In de Raad van Europa zijn 46 Europese landen verenigd. De Raad zet zich vooral in voor het respecteren van de mensenrechten.