Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kamervragen Kant over het inhouden van de inkomensafhankelijke premie op de tegemoetkoming in de ziektekosten over 2005

Kamerstuk, 9-8-2006

Antwoorden van minister Hoogervorst op kamervragen van het Kamerlid Kant over het inhouden van de inkomensafhankelijke premie op de tegemoetkoming in de ziektekosten over 2005. (2050616370)

Vraag 1
Is het waar dat voormalig particulier verzekerden, die vóór 1 januari 2006 recht hadden op een tegemoetkoming in de ziektekosten, nu over die tegemoetkoming de inkomensafhankelijke premie moeten betalen?

Vraag 2
Erkent u dat het onredelijk is dat de inkomensafhankelijke premie wordt ingehouden op een tegemoetkoming in de ziektekosten van 2005?

Vraag 3
Bent u bereid dit te compenseren?

Vraag 4
Kunt u een totaaloverzicht geven van alle bovenwettelijke uitkeringen waarover de inkomensafhankelijke premie betaald moet worden?

Antwoord 1, 2, 3 en 4
Op grond van artikel 42 van de Zorgverzekeringswet (Zvw) is een verzekeringsplichtige een inkomensafhankelijke bijdrage over zijn bijdrage-inkomen verschuldigd. Op grond van artikel 43, eerste lid, Zvw bestaat het bijdrage-inkomen in beginsel uit het gezamenlijke bedrag dat door een verzekeringsplichtige is genoten aan belastbaar loon, belastbare winst uit onderneming, belastbaar resultaat uit overige werkzaamheden en belastbare periodieke uitkeringen en verstrekkingen. Dit is grosso modo het inkomen uit werk dat voor de inkomstenbelasting belastbaar is in box 1. Alle (wettelijke en bovenwettelijke) uitkeringen die belastbaar zijn voor de loon- en inkomstenbelasting behoren derhalve ook tot het bijdrage- inkomen. Indien een uitkering niet belastbaar is voor de loon- en inkomstenbelasting, bijvoorbeeld huursubsidie, dan behoort deze ook niet tot het bijdrage-inkomen. Vergoedingen voor een aanvullende ziektekostenverzekering zijn (op grond van artikel 11, eerste lid, onderdeel l, van de Wet op de loonbelasting 1964) evenmin belastbaar, zodat ook over dergelijke vergoedingen geen inkomensafhankelijke bijdrage is verschuldigd.

Indien de verzekeringsplichtige loon uit tegenwoordige dienstbetrekking geniet, dient de werkgever - afgezien van een paar uitzonderingssituaties - de werknemer de over dat loon verschuldigde inkomensafhankelijke bijdrage ingevolge artikel 46 Zvw geheel te vergoeden.
Daarnaast is in artikel 43, eerste lid, onderdeel a, Zvw geregeld, dat de op grond van artikel 46 Zvw genoten werkgeversvergoeding niet behoort tot het bijdrage-inkomen, zodat daarover geen inkomensafhankelijke bijdrage is verschuldigd.

Op grond van artikel 2.5.8 van de Invoerings- en aanpassingswet Zvw (I&A -wet Zvw) mag een werkgever zijn vergoeding van de inkomensafhankelijke bijdrage verminderen (`salderen') met voor 1 januari 2006 met werknemers(organisaties) overeengekomen vergoedingen in de premies voor ziektekostenverzekeringen of voor andere verzekeringen die de behoefte aan geneeskundige zorg dekken, voor zover deze althans hetzelfde pakket dekken als de vanaf 1 januari 2006 geldende zorgverzekering in de zin van de Zvw. Het hiervoor bedoelde gedeelte van de door de werkgever overeengekomen vergoeding komt derhalve, overeenkomstig de strekking van de motie Schippers en Bakker (ter uitvoering waarvan deze salderingsregeling tot stand is gebracht), als het ware in de plaats van (een deel van) de werkgeversvergoeding die hij op grond van artikel 46 Zvw moet betalen.

Inmiddels is echter gebleken dat de huidige bepalingen nog niet helemaal tot het beoogde resultaat leiden. Het is inderdaad zo dat de huidige regeling thans met zich meebrengt dat het gesaldeerde deel van de vergoeding tot het bijdrage-inkomen wordt gerekend, waarover de inkomensafhankelijke bijdrage (en de vergoeding daarvan) wordt berekend.
Gezien de doelstelling en de achtergrond van de salderingsregeling bereid ik een wijziging van artikel 2.5.8 I&A- wet Zvw voor, die bewerkstelligt dat het gesaldeerde deel van de overeengekomen vergoeding - net als reeds geldt voor de vergoeding van de inkomensafhankelijke bijdrage - niet tot het bijdrage-inkomen wordt gerekend. Ik verwacht dat het wetsvoorstel, waarvan deze reparatie deel uitmaakt, de Tweede Kamer aan het einde van de zomer zal bereiken.
Hierdoor zal voor het gesaldeerde deel van deze vergoedingen hetzelfde regime gelden als voor de op grond van artikel 46 Zvw te betalen vergoeding van de inkomensafhankelijke bijdrage. Voor wat betreft het niet-gesaldeerde deel van de genoemde vergoedingen verwijs ik naar de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Dezentjé Hamming-Bluemink en Schippers (beiden VVD) over lastenverzwaring door de salderingsregeling werkgeversbijdrage ziektekostenvergoeding, die ik de Tweede Kamer op 10 juli heb doen toekomen (2050614340).