Stichting Wakker Dier

BIO-INDUSTRIE FAALT VOOR VIERDE KEER BINNEN JAAR IN MONDDOOD MAKEN WAKKER DIER Persbericht - 09 augustus 2006

Rechter: veearts moet stoppen met ongefundeerde beschuldigingen Voor de vierde keer binnen een jaar is een persoon of organisatie in de bio-industrie door de rechter teruggefloten nadat deze probeerde criticus Wakker Dier te criminaliseren of monddood te maken. Vandaag heeft de Voorzieningenrechter van de Rechtbank in Zwolle bepaald dat veearts Plantema uit Hardenberg moet stoppen met ongefundeerde beschuldigingen aan het adres van Wakker Dier. De veearts, met veel legbatterijbedrijven in zijn klantenkring, noemde Wakker Dier ondermeer een `terroristische organisatie' en is nu door de rechtbank gedwongen zijn uitspraken te rectificeren. Op last van een dwangsom is herhaling verboden en Plantema is opgedragen een voorschot op een schadevergoeding te betalen.

Diverse organisaties uit de bio-industrie daagden eind 2005 Wakker Dier zonder succes voor de rechter om een verbod te krijgen op de campagne `rem het virus, eet geen kip' waarin Wakker Dier de relatie legt tussen de pluimvee-industrie en de verspreiding van het vogelpestvirus. Begin 2006 werd de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders door de rechter teruggefloten na onjuiste en smadelijke uitlatingen over Wakker Dier. Eind mei stelde de rechter na een aanklacht van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren dat Wakker Dier rechtmatig handelde met het publiceren van een door de politiek geheim gehouden politierapport over misstanden in de veevoersector. Wakker Dier legt tot groot ongenoegen van de bio-industrie keer op keer de vinger op de zere plek van de bio-industrie: de ziektegevoeligheid, de onverdoofde castratie van biggen, legbatterijen, bloedarmoede bij vleeskalveren, het jaarrond binnen houden van melkkoeien, veevoerschandalen enz..

De rechter oordeelde afgelopen mei over de onthulling door Wakker Dier van een geheim gehouden politierapport over misstanden in de veevoersector dat `... de gesignaleerde misstanden in de veesector een actueel onderwerp zijn van wezenlijk maatschappelijk belang ....' en 'uit het feit dat er naar aanleiding van de beschuldiging van Wakker Dier twee debatten in de Tweede Kamer over de kwestie hebben plaatsgevonden blijkt dat Wakker Dier met de beschuldiging is geslaagd in haar doelstelling misstanden onder de aandacht te brengen.'

Veearts Plantema noemde Stichting Wakker Dier in ondermeer het Agrarisch Dagblad echter een `terroristische organisatie'. Hij onderbouwde zijn betoog ondermeer met het argument: `... het laten demonstreren van bejaarden voor Oma's cake zonder kooi-eieren kan men gerust terrorisme noemen', doelend op de succesvolle actie van 30 Wakker Dier oma's voor scharreleieren in de bekende `Oma's Cake'. Wakker Dier heeft Plantema meerdere keren gelegenheid geboden vrijwillig te rectificeren. Nu dwingt de rechter Plantema hiertoe.

Wakker Dier is de grootste dierenbeschermingsorganisatie die zich exclusief ten doel stelt op te komen voor de belangen van de dieren in de bio-industrie. Zij heeft het CBF keurmerk voor goede doelen en voert altijd campagne op publieksvriendelijke geweldloze wijze. De legbatterijcampagne had ondermeer tot resultaat dat alle supermarkten stopten met de verkoop van legbatterij-eieren. De jaarlijkse verkoop van anderhalf miljard legbatterij-eieren werd vervangen door scharreleieren. De foie gras campagne deed vele restaurants stoppen met de verkoop van de uiterst dieronvriendelijke eenden- en ganzenlever. Momenteel voert Wakker Dier ondermeer campagne tegen de onverdoofde castratie van biggen waar jaarlijks alleen al in Nederland 7 miljoen biggen het slachtoffer van zijn.