Gemeente Nederbetuwe


Verstopte riolering
09 augustus 2006

Gemeentelijk beleid rioolverstoppingen
Gelukkig zijn de meeste inwoners van onze gemeente aangesloten op het gemeentelijk riool. Over het algemeen levert dat weinig problemen op. Het wordt pas vervelend als er zich verstoppingen in de afvoer voordoen. Al snel na zo´n verstopping wordt contact met de gemeente gezocht om het euvel op te lossen. Niet altijd echter zal de gemeente in actie komen. Dat is niet iedereen duidelijk, reden waarom wij graag uitleggen hoe het allemaal in elkaar steekt.

Allereerst kan het gaan om storingen binnen de bebouwde kom (vrij verval riolering) of om storingen buiten de bebouwde kom (drukriolering). Beide situaties zullen wij hierna beschrijven.

Storingen binnen de bebouwde kom
De gemeente beheert het hoofdriool en de huisaansluitingen tot aan de erfgrens. Op de erfgrens (de grens tussen gemeentegrond en particuliere grond, in veel gevallen naast het trottoir) ligt normaal gesproken een ontstoppingsstuk of -put.

Wat is nu de werkwijze?


1. Opgraven ontstoppingsstuk
Bij een verstopping zal de eigenaar van het perceel eerst het ontstoppingsstuk op moeten graven om te kijken waar de verstopping is. Niet altijd zal er een ontstoppingsstuk zijn. Ook is het wel eens moeilijk dat ontstoppingsstuk te vinden. In die gevallen zal de buis ter hoogte van de erfgrens doorgezaagd moeten worden. Het gegraven gat wordt later gedicht door de verantwoordelijke voor het verhelpen van de verstopping.

Wanneer de eigenaar zelf niet in staat is het ontstoppingsstuk op te graven, dan kan hij of zij voor eigen rekening het ontstoppingsstuk laten opgraven. De kosten van het opgraven worden niet door de gemeente vergoed.


2a. ontstoppingsstuk staat droog
Als het ontstoppingsstuk (bijna) droog staat, dan betekent dit dat de verstopping zich op particulier terrein bevindt. De eigenaar is dan verantwoordelijk voor het verhelpen van de verstopping.

2b. ontstoppingsstuk staat vol water
Als het ontstoppingsstuk vol water staat betekent dit dat de verstopping zich in het gedeelte van de leiding bevindt dat van de gemeente is. De gemeente is verantwoordelijk voor het verhelpen van de klacht. Uiteraard kan dat pas gebeuren als de eigenaar of de bewoner van het perceel hierover contact heeft opgenomen met de gemeente (met de gebiedsbeheerder). De verstopping zal door of namens de gemeente worden verholpen.


3. geen ontstoppingsstuk
Wanneer er geen ontstoppingsstuk is of gevonden wordt, wordt binnen vijf werkdagen nadat de verstopping verholpen is door de gemeente een ontstoppingsstuk geleverd en aangebracht. Indien de verstopping verholpen is door de eigenaar of bewoner dient deze uiteraard zelf contact op te nemen met de gemeente (gebiedsbeheerder).


4. gebiedsbeheerders
Voor verstoppingen aan de riolering binnen bebouwde kom kunt u contact opnemen met de gebiedsbeheerders:

Voor Dodewaard en Opheusden: de heer C. Timmer, tel: 0488-449895 Voor Echteld, IJzendoorn, Ochten en Kesteren met de heer B. Mason, tel: 0488-449893

Storingen buiten de bebouwde kom
De meeste woningen in het buitengebied zijn aangesloten op de drukriolering. Hierbij wordt afvalwater met behulp van een pomp onder druk afgevoerd. Aangezien de pompen en leidingen niet berekend zijn op de hoeveelheid water mag geen hemelwater of drainage op de riolering aangesloten worden.

Indien een pand aangesloten is op de drukriolering, dit blijkt uit de groene schakelkasten langs de weg, dan moet allereerst gecontroleerd worden of de rode storingslamp op de schakelkast nog brandt. Als dit niet het geval is moet de eigenaar of gebruiker het ontstoppingsstuk opgraven zoals hierboven beschreven staat tenzij de woning direct aangesloten is op de put. Als dan alsnog blijkt dat het defect op gemeenteterrein ligt, of de woning direct op de pompput is aangesloten, dan kan de lozer het storingsnummer voor pompen en gemalen (0488-482713) bellen. Het is hierbij zaak dat u uw naam, adres, telefoonnummer en het nummer van de kast bij uw woning inspreekt.

Verhalen van kosten
Het is zaak dat de eigenaar, als een verstopping op gemeenteterrein blijkt te liggen, contact opneemt met de gemeente. Een medewerker moet dan vervolgens in staat worden gesteld het defect op gemeenteterrein te constateren, en -indien naar zijn mening noodzakelijk- door de gemeente te laten verhelpen.

De kosten van een door derden ingehuurd ontstoppingsbedrijf voor werkzaamheden anders dan op gemeentegrond worden niet vergoed (het opgegraven ontstoppingsstuk geeft uitsluitsel over de plaats van de verstopping, het opgraven van het ontstoppingsstuk vindt plaats op kosten van de lozer).

Alleen wanneer een medewerker van de gemeente vooraf aan een in de vorige alinea genoemd bedrijf opdracht gegeven heeft en de werkzaamheden zijn op gemeentegrond, worden de kosten vergoed. Het bedrijf factureert de kosten rechtstreeks bij de gemeente Neder-Betuwe, uiteraard voorzien van een degelijke specificatie.

Indien een verstopping op gemeenteterrein te wijten is aan lozing van voor de (doorstroming van de) riolering schadelijke stoffen, zoals vaste stoffen of chemische stoffen, dan zal de gemeente alle gemaakte kosten verhalen op de lozer.