Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (09-08-2006)

OOSTERHOUT NB, 9 augustus 2006

Beginnende bestuurder raakt rijbewijs kwijt na rijden onder invloed

HANK: Politiemensen controleerden woensdag 9 augustus rond 10.00 uur op rijksweg A27 ter hoogte van Hank een auto met twee inzittenden. De bestuurder, een 20-jarige Amsterdammer, bleek onder invloed van alcohol te zijn, waarop hij, samen met zijn bijrijder (de eigenaar van de auto, een 27-jarige Amsterdammer) mee moest naar het bureau. Daar bleek uit de ademanalyse dat het ademgehalte van de verdachte 435 ug/l was. Bovendien gaf de man aan dat hij softdrugs had gebruikt. Omdat het hier om een beginnende bestuurder gaat, mocht de man meteen zijn rijbewijs inleveren.

Sinds 1 januari is de wetgeving voor beginnende bestuurders strenger dan voor ervaren deelnemers aan het verkeer. Voor de beginners ligt de grens bij 88 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht (=ug/l) voor ervaren bestuurder bij 220 ug/l. Een beginner is iemand die na 29 maart 2002 het rijbewijs heeft gehaald. De eerste vijf jaar geldt voor hen de lagere limiet. Dit percentage geldt ook voor alle brom- en snorfietsers tot 24 jaar. Doel van de nieuwe regels is om de combinatie van drinken en rijden tegen te gaan. De strengere regels gelden voor jongere en minder ervaren bestuurders omdat juist die groep een hogere kans heeft op een ongeluk.

Omdat de man ook softdrugs bij zich had, stelde de politie een onderzoek in de auto in. In de kofferbak van de auto vond de politie twee kentekenplaten die van diefstal afkomstig zijn. Ze bleken zondag 6 augustus in Amsterdam te zijn gestolen. De politie zet het onderzoek naar het tweetal voort.

Politie onderzoekt diefstal / vernieling straatnaamborden

ALTENA: Politiemensen van het team Altena onderzoeken de diefstal c.q. vernieling van een groot aantal (straatnaam)borden. Een medewerker van de gemeente Werkendam had op het Vrijheidsplein in Dussen een stapel borden aangetroffen. In totaal betrof het 22 straatnaamborden, twee verkeersborden en een verwijsbord. De borden waren afkomstig uit het buitengebied tussen Werkendam en Hank en uit het buitengebied tussen Dussen en Hank. Het is nog onbekend wie de borden heeft losgedraaid, meegenomen en vervolgens weer heeft achtergelaten in Dussen. De politie wil dan ook graag in contact komen met getuigen. Mensen die iets gezien hebben, dat verband houdt met deze melding, kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 (lokaal tarief).

Zoon aangehouden na huiselijk geweld

KAATSHEUVEL: De politie heeft woensdag 9 augustus een 17-jarige jongen uit Kaatsheuvel aangehouden op verdenking van huiselijk geweld. De jongen wordt ervan verdacht op maandag 7 augustus zijn 44-jarige moeder te hebben bedreigd met een alarmpistool. Ook zou hij een stoel hebben vernield. De vrouw deed bij de politie aangifte van bedreiging. De politie kon de jongen, na overleg met de officier van Justitie, buiten heterdaad aanhouden. Hij is voor nader onderzoek en verhoor ingesloten.

Vrouw aangehouden na winkeldiefstal

KAATSHEUVEL: Personeel van een supermarkt in de Poolsestraat heeft woensdag 9 augustus rond 11.30 uur een 55-jarige Tilburgse aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. De vrouw had levensmiddelen in haar tas gestopt en geprobeerd ze op deze manier weg te nemen. Ze werd echter betrapt door winkelpersoneel en overgedragen aan de politie. De vrouw bekende de winkeldiefstal. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt.

Jongens aangehouden na vernieling lampen

OOSTERHOUT: Een oplettende getuige waarschuwde dinsdag 8 augustus rond 19.00 uur de politie, nadat voetballende jongeren opzettelijk de lampen van de muziektent in het stadsparkaan de Slotlaan aan het vernielen waren. De politie hield vier minderjarige Oosterhoutse jongens (drie van 14 jaar oud en één van 15 jaar oud) aan. Het viertal moest mee naar het bureau, waar ze allen een bekennende verklaring aflegden. Na overleg met hun ouders is besloten de jongeren naar Bureau Halt door te verwijzen.

Politie houdt automobilist zonder rijbewijs aan

DUSSEN: Dinsdagochtend 8 augustus heeft de politie rond 10.30 uur op de Binnen een 39-jarige man uit Dussen aangehouden. Agenten zagen de automobilist rijden en herkenden de man. Ze wisten dat hij niet in het bezit was van een geldig rijbewijs en hielden hem aan. Hij moest mee naar het bureau, waar hij een verklaring heeft afgelegd.

Man gewond bij verkeersongeval

DEN HOUT: In de nacht van dinsdag 8 augustus op woensdag 9 augustus rond middernacht heeft op de kruising van het Eindsepad, het Ruiterspoor en de Houtse Heuvel een aanrijding plaatsgevonden. Een 26-jarige automobilist uit Made verleende op de kruising geen voorrang aan een 23-jarige automobilist uit Den Hout. Hierdoor raakte de man uit Made de auto van de bestuurder uit Den Hout. De 26-jarige bestuurder verloor de macht over het stuur en botste tegen geparkeerde autos. Hij is met een hoofdwond en nekklachten overgebracht naar het ziekenhuis. De man uit Den Hout kwam tot stilstand tegen een heg. Hij is met de schrik vrijgekomen.

Politie houdt verkeerscontroles

DONGEN: De politie heeft dinsdag 8 augustus verkeerscontroles gehouden op diverse locaties in de gemeente Dongen. In totaal werden 25 weggebruikers staande gehouden en gecontroleerd. In sommige gevallen kon volstaan worden met een waarschuwing, maar in een aantal gevallen moest de politie een bekeuring uitschrijven. Zo werd er bekeurd voor rijden door rood licht, niet-handsfree bellen, rijden tegen de rijrichting in en onnodig links rijden op de snelweg.

Een 24-jarige inwoner van Dongen kreeg meerdere bekeuringen. Hij reed in de Minister Loeffstraat op zijn bromfiets tegen de rijrichting in. Bovendien bleek de bromfiets waarop hij reed, niet verzekerd te zijn en een zeer gladde voorband te hebben.

Bedrijfsinbraak

KAATSHEUVEL: Tussen dinsdag 8 augustus 18.00 uur en woensdag 9 augustus 06.00 uur is ingebroken in een bedrijfspand in de Frankrijkstraat. Er werd een raam ingeslagen om binnen te kunnen komen. De buit bestond onder andere uit 3 laptops. De politie stelt een onderzoek in en technisch rechercheurs hebben daarbij onder andere naar sporen gezocht.

Auteur: Leonie van Ooijen en Ilse Matthijsen