Op vakantie? Doe alsof je thuis bent!

Postbezorgen én verzorgen!

Volle brievenbussen

Hollands Midden, 09-08-2006 o Wel eens s avonds, in de vakantieperiode, een rondje door uw wijk gelopen? Kunt ú zien wanneer bewoners op vakantie zijn? Inbrekers zijn daarin getraind en zullen eerder inbreken in een huis waarvan zij denken dat de bewoners op vakantie zijn. De politie vraagt vakantiegangers voorzorgsmaatregelen te treffen om inbraak te voorkomen.

Laat de brieven- of postbus legen!

Politie Hollands Midden biedt inwoners van de regio een vakantieservice aan. Vakantiegangers kunnen bij de politie opgeven wanneer ze op vakantie zijn zodat de politie een extra oogje in het zeil kan houden op het leegstaande huis*. Tijdens de controles is gebleken dat soms al aan de postbus te zien is of er iemand thuis is.

De brieven- of postbus is vaak zichtbaar vanaf de buitenkant van de woning en is een goede maatstaaf voor inbrekers om te kijken of bewoners op vakantie zijn. Is de brievenbus helemaal vol en is de post s nachts nog niet weggehaald, grote kans dat de bewoners op vakantie zijn. De politie raadt aan ervoor te zorgen dat de brievenbus wordt leeg gehaald, zodat de post zich niet opstapelt. Vraag een kennis de post dagelijks weg te halen en op een plaats te leggen die vanaf buiten niet te zien is.

In de praktijk blijkt dat bezorgers van kranten en folders, deze niet altijd helemaal in de brievenbus schuiven, terwijl de brievenbus nog voldoende plaats biedt. Politie Hollands Midden heeft haar bezorgdheid richting de distributiebedrijven van post, dag- en weekbladen en ander drukwerk geuit om hun bestellers, bezorgers of distributiepersoneel te verzoeken de post, kranten en drukwerk in zijn geheel door de brievenbus naar binnen te schuiven.

Op deze manier kan er vanaf een afstandje niet meer gezien worden dat de post zich opstapelt en het heeft ook het wenselijke effect dat de post niet zomaar door iemand anders uit de brievenbus getrokken kan worden. Zo dragen we allemaal bij om het woninginbrakenrisico te verkleinen.

Beter idee? Laat het ons weten

Politie Hollands Midden probeert zowel vakantiegangers als postbezorgers bewust te maken van de aantrekkingskracht van volle brievenbussen voor inbrekers. Maar misschien heeft u als burger een veel beter idee om het probleem op te lossen en brengt u dit al jaren in de praktijk. Of heeft u een heel ander idee ter voorkoming van inbraken? Wij zijn benieuwd naar uw inventieve oplossingen. U kunt deze mailen naar bureaucommunicatie@hollands-midden.politie.nl. De top 3 van tips worden gepubliceerd op www.politie.nl/hollands-midden.

* zie voor meer informatie over het vakantiekaartenproject www.politie.nl/hollands-midden onder het kopje specials staat de link: Met vakantie?

--- einde berichten ---