FNV

FNV alert op 'Ierse toestanden'
De FNV is extra alert op mogelijke discriminatie van rokers bij sollicitatieprocedures in Nederland. Aanleiding is een incident in Ierland.

Het Ierse communicatiebedrijf Dotcom Directories weigert sollicitanten die roken. "Moet kunnen" vond Europees Commissaris Spidia van Werkgelegenheid, die overigens alweer lijkt terug te krabbelen. Volgens Spidla verbiedt de Europese wetgeving alleen discriminatie op grond van ras, etnische afkomst, invaliditeit, leeftijd, seksuele oriëntatie en religie.

De FNV hoopt dat de Ierse werknemers, of een plaatselijke rokers- of werknemersbond een rechtszaak tegen Dotcom Directories aanspant. Volgens de Ierse bond ICTU is dit niet erg waarschijnlijk.

Medewerkers van callcenters als Dotcom Directories zijn doorgaans nauwelijks georganiseerd en meestal gastarbeiders, die hun rechten niet kennen. Verder is er in Ierland geen traditie van rechtszaken tegen werkgevers. Meestal worden de zaken in cao's geregeld. In de huidige cao's is echter niets afgesproken over roken.

In Ierland is het volgens de bonden werkgevers zelfs toegestaan om sollicitanten te weren omdat zij dik zijn. Zo'n zaak winnen, lijkt onwaarschijnlijk. Ton Heerts, vice-voorzitter van de FNV: "Maar een werkgever mag een werknemer ook niet afwijzen omdat de kleur broek hem niet aanstaat, of omdat hij bijvoorbeeld lid is van een bepaalde omroep."

De FNV wijst erop dat discriminatie van rokers onder andere in strijd is met de het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens en het VN-verdrag over burgerlijke en politieke vrijheid.

9 augustus 2006