Gemeente Wageningen

B&W wil met waterloket waterkwaliteit verbeteren

Het college van burgemeester en wethouders van Wageningen gaat de raad adviseren om een waterloket in te stellen. Een van de doelen van het waterloket is om algemeen voorlichting te geven over het afkoppelen van regenwater. Bij afkoppelen zal het regenwater, wat nu in de riolering verdwijnt, worden afgevoerd naar oppervlaktewater of in de bodem worden geïnfiltreerd. Hierdoor zal de waterkwaliteit op een duurzame manier worden verbeterd. De gemeente wil het afkoppelen van regenwater stimuleren en zal particulieren tegemoet komen met een financiële bijdrage. Ook kunnen particulieren bij het waterloket terecht voor al hun vragen over water in het algemeen en het afkoppelen in het bijzonder.

Waterplan gemeente Wageningen
In 2004 heeft de gemeente in samenwerking met het Waterschap het Waterplan opgesteld. De doelstelling van dit plan is om de komende jaren de waterkwaliteit van de Wageningse stadswateren (zoals de stadsgracht, Tarthorstvijver, waterpartijen Leeuweriksweide) te verbeteren.De afgelopen jaren zijn in het kader hiervan drie Bergbezinkbassins aangelegd, en zijn de stadswateren gebaggerd. Op dit moment wordt de watergang aan de Rooseveltweg gerealiseerd. Ook is in het Waterplan opgenomen dat voor 2010 er 25 ha verhard oppervlak afgekoppeld moet worden van de riolering. Bij rioolvervangingsklussen wordt nu al zoveel mogelijk afgekoppeld.

Wat is afkoppelen?
Op dit moment wordt huishoudelijk afvalwater samen met regenwater door een rioleringsbuis afgevoerd naar de waterzuivering in Renkum. Schoon regenwater komt eerst bij het vuile water terecht (gemengde riolering) en wordt daarna in de waterzuivering weer schoon gemaakt. Dit is niet duurzaam. Beter is om het regenwater van het gemengde rioleringsstelsel af te koppelen zodat het schone water niet verontreinigd wordt. Afkoppelen kan op twee manieren; het regenwater wordt in de bodem geïnfiltreerd of het wordt afgevoerd naar het oppervlaktewater (een vijver of een sloot). Hierdoor zal het rioolwater minder vaak overstorten op het oppervlaktewater en zal de waterkwaliteit verbeteren.

Waar beginnen we?
Bij afkoppelen is het - daar verwerken van het regenwater waar het valt - het meest duurzaam. Ook u, als particulier, kunt op uw eigen terrein al veel doen. De gemeente Wageningen wil dit stimuleren door de instelling van het waterloket. Een deskundige zal per locatie bekijken wat de beste manier is om te kunnen afkoppelen. Dit is maatwerk en zal per situatie verschillen. Vanwege de uitstekende infiltratiemogelijkheden stelt B&W de raad voor om in de wijk Hamelakkers eind 2006 te beginnen met grootschalige afkoppeling op openbaar en particulier terrein.

Instellen waterloket
Het waterloket zal onderdeel worden van het al bestaande loket ruimte. Als de raad instemt met bovengenoemd plan wordt hierover in de komende periode nog uitvoerig gecommuniceerd. Het waterloket zal naar verwachting in het najaar operationeel worden.