Gemeente Dordrecht


---

Asbest aangetroffen op terrein aan de Overkampweg

Milieudienst doet nader onderzoek

Frits Langschmidt

Op een terrein tussen de Burgemeester Jaslaan en de Overkampweg is aanwezigheid van asbest geconstateerd. Tijdens het verplaatsen van grond voor archeologisch onderzoek kwamen met grond en puin ook stukken asbest aan de oppervlakte. Uit een eerste analyse blijkt dat de hoeveelheid asbest de toegelaten waarde overschrijdt. Het college van burgemeester en wethouders heeft per direct besloten de werkzaamheden stil te leggen. Omwonenden zijn per brief geïnformeerd.

De Milieudienst heeft meteen een aantal maatregelen genomen en stelt nader onderzoek in naar omvang en ernst van de vervuiling. Er is opdracht gegeven voor metingen naar mogelijke asbestdeeltjes in de lucht. Omdat de vele regen van de laatste tijd de grond goed vochtig heeft gemaakt, is de verwachting dat zich geen asbestdeeltjes via de lucht verspreid hebben. De luchtmetingen moeten daar definitief uitsluitsel over geven. Daarna wordt een saneringsplan opgesteld.

Maatregelen
De afgegraven grond waarin asbest is geconstateerd, is inmiddels met plastic afgedekt zodat zich in elk geval ook geen deeltjes meer kunnen verspreiden. Mede op basis van de luchtmetingen wordt beoordeeld of nadere maatregelen op korte termijn nodig zijn. Het terrein is deels onbereikbaar omdat er sloten langs lopen en is verder afgeschermd met hekken. Langs het terrein worden vandaag borden aangebracht om passanten te waarschuwen voor de aanwezigheid van asbest.

Archeologisch onderzoek
Het archeologisch onderzoek werd verricht vooruitlopend op herinrichting van een deel van de ecologische zone Dordwijk. De plaats is interessant voor oudheidkundigen, omdat die zich bevindt in de " oksel van de Thure en de Dubbel ". Bij eerder uitgevoerd booronderzoek zijn aanwijzingen voor bewoning gevonden. Het onderzoek is meteen stilgelegd.

Redactie
F.C. Langschmidt
communicatie

telefoon 078 - 639 69 03

email fc.langschmidt@dordrecht.nl

Informatie

Projectbureau
telefoon 078 - 639 67 36