Socialistische Partij

Partners ambtenaren betalen tickets terug: goed voorbeeld voor Veerman

09-08-2006 * De partners van vier topambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij betalen de vliegreizen terug die zij in 2002 en 2004 op kosten van de belastingbetaler hebben gemaakt. De schrijft minister Veerman in reactie op kritische vragen van de SP. Tweede-Kamerlid Ewout Irrgang vindt dat Veerman dit voorbeeld moet volgen en ook de kosten van zijn eigen omstreden reisjes moet terugstorten.

Irrgang De vier partners begeleidden de topambtenaren op hun reizen naar de boerderij van minister Veerman in Zuid-Frankrijk, waar ze aan `team building' zouden gaan doen. Veerman ontkent dat hij en zijn ambtenaren de regels hebben overtreden. De partners betalen hun tickets terug `teneinde de discussie daarover te kunnen sluiten', schrijft de minister. Irrgang: "Het vermengen van privé tripjes en zakelijke reizen wordt onwenselijk geacht, dus de gang van zaken blijft dubieus. Ik zou het dan ook logisch vinden als Veerman het voorbeeld van de partners van de ambtenaren volgt en ook zijn omstreden reiskosten uit eigen zak betaalt."

Vorige week ontstond ophef rond de manier waarop Veerman met de regels voor dienstreizen was omgesprongen. Hij had zijn dienstauto in het buitenland voor een vakantiereis gebruikt. Hij reed vier keer in zijn dienstauto naar de Dordogne. Twee keer was Veerman voor zijn werk in Parijs en vroeg hij zijn chauffeur door te rijden naar zijn boerderij in de Dordogne. Volgens Veerman waren dat combinaties van dienst- en privéreizen. Bij de twee andere reizen per dienstauto naar de Dordogne zat Veerman zelf achter het stuur, en heeft hij op eigen kosten getankt. "Die combinatie van werk- en vakantietripjes is niet verboden maar wordt wel onwenselijk genoemd," concludeert Irrgang. "Deze regering heeft het steeds over de noodzaak van streng beleid, `regels zijn regels' en `verantwoordelijkheid nemen', maar dat lijkt toch vooral voor anderen te gelden. Veerman schrijft zelfs dat ze de regels willen gaan versoepelen, er is blijkbaar een sterke neiging om met twee maten te meten."

De declaratie van vliegreizen door partners van hoge ambtenaren kan in de ogen van Veerman eveneens door de beugel. Het is niet de bedoeling dat partners van ambtenaren meereizen op een dienstreis, erkent hij. Maar: `Hierop kan een uitzondering worden gemaakt indien dit functioneel is en in het belang van de dienst.' Omdat het hier om `team building' ging was het meereizen dit keer functioneel, vindt hij. Irrgang: "Veerman doet alsof er niets aan de hand is, maar ik zie toch vooral een minister die zich in allerlei bochten moet wringen om zijn gedrag te verantwoorden. Nadat hij zich eerder omstreden maakte door slordig om te gaan met het afstand nemen van zijn zakelijke belangen laat hij ook nu weer geen goede indruk achter."