Socialistische Partij

Onrust onder AOW-ers over onverwacht huisbezoek

09-08-2006 * De Sociale VerzekeringsBank (SVB) heeft aangekondigd dat alleenstaanden met een AOW- of nabestaandenuitkering onaangekondigd een controle op samenwonen kunnen verwachten. Dit terwijl het aantal frauderende ouderen die het samenwonen verzwijgen heel erg klein is: vorig jaar 180 gevallen onder ruim een miljoen alleenstaanden AOW'ers. "Dit is onrust veroorzakende controlegekte die meer kost dan oplevert," zegt SP-Kamerlid Jan de Wit.

Wie de controleurs niet binnenlaat kan zijn AOW verliezen. Bij de SP en ouderenorganisaties komen vragen binnen van verontruste alleenstaande 65-plussers. De Wit, woordvoerder Sociale Zaken van de SP, vindt deze vorm van controle niet meer van deze tijd. "Ouderen wordt door verschillende organisaties aangeraden om vreemden, met of zonder legitimatie niet binnen te laten omdat er nogal wat diefstallen en aanrandingen zijn geweest door mensen die zich naar binnen hebben gepraat. De onrust die deze huisbezoeken opleveren staan in geen verhouding tot het doel van fraudebestrijding."

Staatssecretaris Van Hoof en Jan de Wit
Staatssecretaris Van Hoof en SP-Kamerlid Jan de Wit

De Wit vindt het verwerpelijk dat verantwoordelijk staatssecretaris Van Hoof alle alleenstaande WAO-ers als verdachten benadert. "Natuurlijk moet fraude bestreden worden. Daar zijn allerlei mogelijkheden voor, bijvoorbeeld door het koppelen van bestanden van de belastingdienst, de gemeentelijke basisadministratie en de gegevens van energie- en waterbedrijven. Maar onverwacht binnenvallen bij onschuldige ouderen om een zeldzame vorm van fraude aan te pakken vind ik buitenproportioneel."

Bovendien zijn de regels voor wat wel of niet onder samenwonen verstaan onduidelijk en onbegrijpelijk. De 65-plussers moeten het doen met de zin uit een brochure van de SVB. "Hoe meer u voor elkaar zorgt, hetzij financieel, hetzij op een andere manier, hoe eerder u een gezamenlijke huishouding voert." De Wit vindt het onbegrijpelijk dat, ondanks dringende verzoeken uit de Kamer en van ouderenorganisaties, nog steeds geen heldere en duidelijke criteria zijn vastgesteld voor samenwonen. Steeds meer ouderen houden hun eigen huis en gaan een LAT-relatie aan. Volgens de staatssecretaris kan er dan toch sprak zijn van samenwonen. Van Hoof zou deze onzekerheden niet in stand moeten houden, vindt De Wit. "Ouderen moeten niet bang worden gemaakt om elkaar bij te staan en te helpen."