Ingezonden persbericht


Persbericht bij open brief:

Werkgroep Stop Deportaties voerde, ondersteund door de EORG (http://eorg-netherlands.org/), tot nu toe tweemaal een blokkade actie uit bij de Rotterdamse bajesboten. Bij deze acties ketenden mensen zich vast aan het hek. Met de actie protesteren we tegen het opsluiten van onschuldige mensen en tegen de manier waarop ze worden behandeld (in de bajesboten). Bij de laatste actie werd een activist door personeel van de boot overmeesterd, in elkaar geslagen, op het terrein van de boten in de cel gegooid, en daar nogmaals in elkaar geslagen. Dat is tekenend voor hoe bajesbootpersoneel met mensen omgaat.

Bij beide acties had de brandweer ook een rol. Daarover gaat deze door mij opgestelde open brief.

Bij de laatste actie dd 31 juli jl. liet de politie de brandweer zelfs naar bureau Marconiplein komen om daar activisten uit de zgn. lock-ons te intimideren. Ik vraag de brandweercommandant de instructie te geven niet meer aan het breken van acties en politierepressie in de cel mee te werken.

O P E N B R I E F

Aan: de brandweercommandant van de regio Rotterdam-Rijnmond, dhr. G.A.J.M. van Strien

Postbus 9154

3007 AD ROTTERDAM

Aan: de postcommandanten van brandweerkazerne Laanslootseweg

Laanslootseweg 19
3028 HT Rotterdam

cc: de burgermeester van Rotterdam, dhr. I. Opstelten

per e-mail: i.opstelten@college.rotterdam.nl

cc: media

Afz. Joke Kaviaar

Postbus 92113

1090 AC Amsterdam

datum: 8/8/06

betreft: medewerking brandweer aan breken protestacties

Geachte heer, heren, dames,

Op 26 juni en 31 juli jl. werd bij de bajesboten in de Merwehaven te Rotterdam actie gevoerd. De acties richtten zich tegen het vreemdelingenbeleid van minister Verdonk om mensen zonder papieren op te sluiten en uit te zetten (dit betreft zowel uitgeprocedeerde asielzoekers als arbeidsmigranten e.a.), en tevens tegen het beleid van minister Donner om de regimes in gevangenissen te versoberen en daartoe met name mensen zonder papieren in zo goedkoop mogelijke uitzet- en detentiecentra op te sluiten.

Als speerpunt voor deze acties is gekozen voor de bajesboten omdat het regime daar onmenselijk is, mensenrechten worden geschonden, en de mensen daar zeer lang vastzitten. Behalve ter protest dienen de acties ook om de gevangenen op de boten een hart onder de riem te steken: namelijk dat ze niet worden vergeten.

Bij beide acties verzocht de politie de brandweer om aan de actie een einde te maken. Dit bestond eruit dat de brandweer mensen die zich hadden vastgeketend uit het hek losknipte.

Bij de tweede actie werd behalve dat, ook aan de brandweer gevraagd om, nadat de actie reeds was gebroken en alle actievoerders waren afgevoerd naar het politiebureau, drie arrestanten uit de zgn. lock-ons te slijpen, die zij nog om hadden (lock-ons zijn stalen buizen waarin mensen hun handen kunnen vastmaken). NB. Van zoiets als een openbare orde probleem was op het moment dat iedereen op het bureau zat natuurlijk al helemaal geen sprake meer.

Ondergetekende was bij beide acties betrokken en door de politie gearresteerd en dus getuige.

Wat mij verbaast is dat de brandweer aan dit verzoek van de politie heeft voldaan. Het is niet de taak van de brandweer om protestacties te breken. Dat is de taak van de politie en de politie heeft hier ook haar eigen dienst voor, de BRATRA (brand en traangas eenheid). De politie is echter te beroerd om haar eigen dienst te bellen en te laten komen, want dat gaat ze niet snel genoeg.

In het geval van het doorknippen van het hek bij beide acties leidde dit tot een verkorting van de betreffende actie. Daar heeft de politie belang bij. Daar heeft de bajesboot directie belang bij. Maar wat is het belang van de brandweer? Beargumenteerd zou hooguit kunnen worden dat het noodzakelijk was in het kader van de veiligheid. Echter, ik kan u verzekeren dat in geval van calamiteiten de blokkade direct door ons kon en zou worden opgeheven.

Brengt mij op de inzet van de brandweer op het politiebureau maandag 31 juli jl.

Ik zal u vertellen wat voorafging aan het inschakelen van de brandweer.

Ik hoorde agenten praten met de twee arrestanten die samen in de lock-on nog vastzaten. De agenten, van de forensische dienst, wilden vingerafdrukken maken. Zij sloegen een dreigende toon aan. Ik hoorde onder andere 'goedschiks of kwaadschiks' en 'straks ligt je hand eraf' en iets over bloedspetters. Nogmaals, de reden voor de politie om de lock-ons af te willen hebben is enkel gelegen in het af willen nemen van vingerafdrukken.

De twee weigerden de lock-on af te doen, waarop de brandweer kwam. De twee werden meegenomen en we hoorden buiten het geluid van de slijptol. Betrokkenen vertelden me achteraf dat er werd gedaan alsof zonder koeling in de ijzeren pijpen zou worden gesneden, in de lengte, dus over hun onderarm. Dit leek een zodanig gevaarlijke situatie te worden dat beiden hebben besloten zich los te maken. Zonder koeling kunnen namelijk ernstige brandwonden ontstaan.

Mijn vraag aan u: lijkt het u de taak van de brandweer zich te laten gebruiken om mensen te dreigen met het veroorzaken van ernstige brandwonden? Lijkt het u de taak van de brandweer de politie te helpen met het intimideren van arrestanten teneinde van hen vingerafdrukken te kunnen afnemen?

Bij de derde arrestant, die beide armen in de lock-on had, moest er iemand van de brandweer aan geloven om de klus daadwerkelijk te klaren. Wij allen hoorden buiten wederom het geluid van de slijpmachine. Betrokkene vertelde later dat de brandweerman die het moest doen, zelf erg bang was dat het mis zou gaan. Geen wonder. Hij wist dat hij aansprakelijk zou kunnen worden gesteld in het geval van hierdoor ontstaan letsel.

Bij het los slijpen van de lock-on werd trouwens wel degelijk water gespoten. De eerdere bewering bij de andere twee om het zonder koeling te doen diende dus om hen bang te maken.

Waarom leent de brandweer zich hiervoor? Deze werkzaamheden kunnen worden geweigerd, aangezien ze niet tot de taak van de brandweer behoren.

Hoe moet dit vertrouwen wekken bij mensen voor brandweerlieden? De brandweerlieden worden zo een instrument in handen van de politie.

Daarom vraag ik u om brandweerlieden de instructie te geven, dit soort werkzaamheden niet meer te verrichten. Een instructie van de commandant, u dus, kan voorkomen dat individuele brandweerlieden zich ergens toe verplicht voelen.

Hierbij moet ik nog opmerken dat op 31 juli jl. een aanwezige verslaggever brandweerlieden heeft horen opmerken o.a.: "Ik had die actievoerders liever niet losgemaakt, want ik ben het helemaal met ze eens." en "Die activisten doen goed werk."

Graag wil ik, tot slot, u in herinnering roepen de Schiphol brand, in het uitzetcentrum vorig jaar. De brandweer stond toen voor de verkeerde poort omdat het uitzetcentrum verzuimd had door te geven dat de brandweer sinds enige tijd voor een andere poort moest komen aanrijden. De hierdoor ontstane vertraging is er mede de oorzaak van dat er elf doden zijn gevallen.

De bajesboten zijn ook niet echt brandveilig te noemen. Nog onlangs was er weer brand ontstaan in een plafond van een cel. In de nacht is er bovendien zo weinig personeel op de boten aanwezig dat we maar mogen hopen dat er dan niets gebeurt, want een herhaling van het Schiphol scenario lijkt me niet ondenkbaar.

Bovenstaande schrijf ik u om te illustreren dat het belang van justitie (goedkope bouw van gevangenissen voor het opsluiten van mensen zonder papieren) niet bepaald de veiligheid van mensen dient. Het staat dus haaks op het belang en de taken van de brandweer, mijn inziens. Reden temeer om de taken strikt gescheiden te houden en niet de indruk te wekken dat de brandweer het verlengstuk van politie en justitie kan zijn.

Ik hoop van u te horen wat u hiermee gaat doen. Het is niet ondenkbaar dat meer acties bij de bajesboten plaats zullen vinden. Acties, die niet gericht zijn tegen de brandweer, maar tegen overheidsbeleid. Ik vind het zeer onwenselijk wanneer de brandweer in de positie komt om tegen ons te worden ingezet, en verzoek u dergelijke ingrepen, zowel bij de actie zelf, als naderhand, op het politiebureau, over te laten aan de politie. De BRATRA is hierin gespecialiseerd en ervaren en weet hoe het veilig kan.

Wanneer activisten gewond raken door het toedoen van brandweerlieden, is de brandweer aansprakelijk. Voorkomt u dat alstublieft.

Ik zou graag de brandweer blijven zien als een redder in nood, niet als pressiemiddel om protest de kop in te drukken en kan me slecht voorstellen dat individuele brandweerlieden hier op zitten te wachten.

Met vriendelijke groet,

Joke Kaviaar

(mede namens andere betrokken activisten)

(tel.nr.