Ingezonden persbericht


Dringend Persbericht:

GroenFront! Actiekamp wordt ontruimd

Om 08.00 vanmorgen, woensdag 9 augustus, is de ontruiming van het actiekamp in Borsbeek begonnen. GroenFront! vreest een gewelddadige ontruiming. het door de bosbezetters aangevraagde veiligheidsgesprek wees erop dat de politie geen veiligheidscoördinator vanuit de activisten wil aanvaarden en kondigde aan van plan te zijn mensen uit lock-ons te gaan martelen door middel van pijnprikkels. (zie ons persbericht van gisteren)

In de nacht van maandag 31 juli op dinsdag 1 augustus hebben een twintigtal actievoerders van GroenFront! het bos bij Fort III te Borsbeek bezet. Dit om te protesteren tegen het kappen van waardevol, erkend natuurgebied in functie van de "veiligheid" (lees: mogelijke uitbreidingsplannen) van de zwaar verlieslatende luchthaven van Deurne, die vooral gebruikt wordt voor zakenjets.

GroenFront! is het er niet mee eens dat de biotoop van met uitstreven bedreigde vleermuizen zoals de Franjestaart moet verdwijnen voor een economisch niet rendabele luchthaven op nauwelijks 35 km van zaventem, die de Vlaamse belastingbetalers jaarlijks meer dan 3.000.000 euro kost. Daarom werd besloten het bos te verdedigen door middel van een bezetting.

Op nauwelijks een week tijd werd een heus boomhuttendorp opgebouwd met 13 boomhutten en een toren. Bij aanvang werden vooral s'nachts hutten gebouwd, maar sedert vrijdag wordt er dag en nacht doorgewerkt. Nog nooit ontstond er op zo'n korte tijd zo'n uitgebreid actiekamp waarbij de hutten in verschillende clusters over het terrein verspreid staan.

De bosbezetting heeft tot doel de kap zo lang mogelijk fysiek tegen te houden. Op dinsdag 1 augustus zou het materiaal voor de kap klaargezet worden en men wilde op woensdag beginnen met kappen. Het afbraakbedrijf Meysmans BVBA uit Eppegem kwam op 2 augustus het materiaal klaarzetten, vermoedelijk zullen zij op maandag 7 augustus hun vernietigende werkzaamheden beginnen.

Meer informatie en updates en foto's zijn te vinden op http://.groenfront.be en http://boomspotting.be

Persnummer GroenFront!: +32 494/ 37 92 90
nr GroenFront! activist Kurt + 32 474/ 24 73 83
Persnummer Boomspotting: +32 496/ 12 75 41