Tijdelijke organisaties onder de loep

Eim bv

EIM en het Departement Organisatiewetenschappen van de Universiteit van Tilburg starten per 1 september a.s. een gezamenlijk onderzoeksprogramma. Het doel van dit programma is om de komende jaren beter inzicht te krijgen in het hoe en waarom van tijdelijke organisatievormen, met name in het midden- en kleinbedrijf.

Onder tijdelijke organisaties vallen in principe alle organisaties die tijdelijk zijn qua structuur: bij het begin van de organisatie is al bekend wanneer de organisatie weer zal eindigen. Men kan bijvoorbeeld denken aan tijdelijke organisaties rondom de ontwikkeling van grote infrastructurele bouwwerken of het maken van een film. Ondanks dat er nog maar weinig onderzoek is gedaan naar tijdelijke organisaties, bestaat de indruk dat ze in veel bedrijfstakken de smeerolie vormen voor de uitvoering van complexe werkzaamheden waarbij samenwerking noodzakelijk is of vernieuwingen gerealiseerd moeten worden.

Vooral voor MKB-bedrijven kunnen tijdelijke organisatievormen van groot belang zijn. Kleinere bedrijven ontberen vaak de middelen om zelf te innoveren, en zijn eerder op tijdelijke verbanden met andere partijen aangewezen om nieuwe activiteiten te ontplooien, innovaties te realiseren, etc.

Om meer te weten te komen over de rol, bepalende factoren en prestaties van tijdelijke organisaties in het MKB, hebben EIM en het Departement Organisatiewetenschappen van de Universiteit van Tilburg (UvT-OW) besloten hier gezamenlijk onderzoek naar te verrichten. Zo zullen UvT-OW en EIM samen een database ontwikkelen, die bestaat uit meerdere databestanden op het niveau van individuele organisaties. Op basis van deze database zullen onderzoekers van UvT-OW jaarlijks meerdere wetenschappelijke publicaties vervaardigen. Een aantal van deze publicaties ontstaat in samenwerking met EIM . In het voorjaar van 2007 wordt een internationale workshop met experts op het gebied van tijdelijke organisaties georganiseerd. EIM zal de resultaten van dit vernieuwende onderzoek ook voor een breder publiek te ontsluiten,

Om het belang te onderstrepen dat beide organisaties aan dit onderzoeksprogramma toekennen, wordt er op donderdag 31 augustus a.s. een aparte bijeenkomst georganiseerd waarmee de start van het project feestelijk ingeluid wordt. De rector magnificus van de UvT, professor Frank van der Duyn Schouten, en de directeur van Panteia, professor Peter van Hoesel, zullen hun licht laten schijnen op deze bijzondere samenwerking.