Politie Friesland

Politieberichten van woensdag 9 augustus

Fryslân, 09-08-2006 o De politieberichten van dinsdag 8/8 07.00 uur t/m woensdag 8/8 07.00 uur

Balk: politie lost mishandeling op
De politie heeft met de aanhouding van een 21-jarige inwoner van de gemeente Gaasterlân-Sleat de mishandeling van een 34-jarige inwoner van Balk opgelost. Op de vroege zondagochtend van 16 juli ontstond in de Wilhelminastraat tussen beide mannen een woordenwisseling, waarna de 21-jarige inwoner van de gemeente Gaasterlân-Sleat de Balkster omver duwde en hem een trap in zijn maag gaf. Het slachtoffer werd met hoofd- en buikletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Na operatief ingrijpen is het slachtoffer opnieuw opgenomen in het ziekenhuis waar hij momenteel nog steeds verblijft. Naar aanleiding van deze mishandeling startte de politie een onderzoek. Zo werden diverse getuigen gehoord die tijdens de nacht van de mishandeling in de Wilhelminastraat waren geweest. Uiteindelijk kon de politie op dinsdag 1 augustus de 21-jarige verdachte aanhouden. Na verhoor bekende hij verantwoordelijk te zijn geweest voor de mishandeling. De man is na zijn verhoor in vrijheid gesteld, dit in afwachting van verdere vervolging.

Leeuwarden: schapen veroorzaken aanrijding en verkeershinder De politie heeft dinsdagochtend op De Hendrik Algraweg twee schapen moeten afmaken die de verkeersveiligheid in gevaar brachten. Rond 08.00 uur kreeg de politie een melding dat er twee schapen langs de weg liepen. Enkele agenten en een medewerker van Rijkswaterstaat probeerden de schapen te vangen. Ondanks verwoede pogingen lukte dit niet. Toen één van de schapen de weg opliep ontstond er een aanrijding. Een 42-jarige automobilist uit Winsum (Fr.) remde af om zo een aanrijding met het schaap te voorkomen. Een 23-jarige automobilist uit Schagerbrug zag dit te laat en reed tegen de achterkant van de auto van de inwoner van Winsum. De weg werd tijdelijk afgezet en agenten probeerden de schapen te vangen. Omdat dit niet lukte is in overleg met een hondengeleider van de politie Fryslân besloten om de twee schapen af te maken om aan de gevaarlijke verkeerssituatie een einde te maken. Gezien de dikte van de vacht van de schapen was het niet mogelijk om ze te verdoven. Ook zou de uitwerking van de verdoving te lang duren, waardoor de schapen alsnog weer op de weg zouden kunnen gaan. Een destructiebedrijf voerde de twee schapen af. De politie gaat nog in gesprek met de eigenaar van de schapen.

Leeuwarden: woninginbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de Wismastate die dinsdagmiddag plaatsvond. Tijdens de inbraak zijn een rijbewijs en een identiteitskaart gestolen. Een 22-jarige Leeuwarder deed aangifte.

Leeuwarden: drugsdealer aangehouden
De politie heeft dinsdagmiddag aan het Ruiterskwartier een 26-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van handel in harddrugs. Surveillerende agenten zagen dat de verdachte in ruil voor geld, bolletjes drugs aan een vrouw overhandigde. De vrouw fietste daarna weg. De verdachte is aangehouden en voor verhoor naar het politiebureau gebracht. Hij is na verhoor weer vrijgelaten.

Friese vrachtwagenchauffeur in Engeland aangehouden voor
drugstransport
Op vrijdag 28 juli zijn door de politie in Engeland drie Nederlandse mannen aangehouden inzake de smokkel van een partij van 40 kg heroïne van Nederland naar Engeland. Een 43-jarige vrachtwagenchauffeur uit de gemeente Wûnseradiel vervoerde de drugs tussen de normale lading van bloemen en groente in zijn gehuurde vrachtwagen. Tevens werden twee Nederlandse mannen ter plaatse aangehouden die de lading begeleidden vanuit een in Nederland gehuurde personenauto. Het gaat om een man van 59 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland en een man van 39, afkomstig uit Amsterdam. Na een gerichte controle werden de verdachten in Noord-Engeland aangehouden. De aanhouding was het gevolg van een door de recherche van de politie Sneek opgestart onderzoek naar de mogelijke betrokkenheid van de aangehouden personen bij internationale drugstransporten. In nauwe samenwerking met landelijke en internationale opsporingsinstanties, werd in Engeland de genoemde partij heroïne, met een straatwaarde in Engeland van meer dan vier miljoen euro, in de vrachtwagen aangetroffen. De mannen zitten momenteel in voorarrest en zullen in Engeland worden vervolgd voor de drugssmokkel. De 59-jarige Nederlander werd reeds eerder, in 2002, in Nederland aangehouden ter zake het organiseren van drugstransporten naar Engeland.

Parrega: automobilist gewond bij aanrijding
De politie heeft dinsdagmiddag geassisteerd bij een aanrijding op de Sudergoawei. Een 21-jarige automobilist uit Bolsward raakte door nog onbekende oorzaak de controle over zijn voertuig en aanhangwagen kwijt. Hij belandde op de verkeerde weghelft, waarop dat moment een 72-jarige automobilist uit Enkhuizen reed. Een frontale aanrijding was het gevolg, waarbij alleen de automobilist uit Bolsward gewond raakte. Hij is met onbekend letsel per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De aanhangwagen, met een lading zand, brak achter de auto van de Bolswarder vandaan en kwam in een sloot naast de weg tot stilstand. Bureau Verkeersongevalanalyse van de politie Fryslân stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval. Een bergingsbedrijf heeft de twee autos en de aanhangwagen weggesleept.

Wolvega: aanhouding na misbruik van het alarmnummer 112
De politie heeft dinsdagavond in de Hoofdstraat een 16-jarige inwoner van Wolvega aangehouden vanwege het misbruiken van het alarmnummer 112. De jongen maakte deel uit van een groepje jongeren die vanuit een telefooncel in het centrum van Wolvega diverse malen met het alarmnummer 112 belden. De meldkamer waar de telefoongesprekken behandeld worden ondervond hier hinder van. Agenten gingen daarna naar de betreffende telefooncel. Bij het zien van de politie ging het groepje jongeren er vandoor. Na een korte zoekslag vond de politie de 16-jarige inwoner van Wolvega in een bossage in de buurt van de telefooncel. Uit onderzoek bleek dat hij verantwoordelijk was voor het misbruiken van het alarmnummer 112. De jongen is aangehouden, overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De politieonderzoek gaat door. Misbruik van het alarmnummer kan afhandeling van echte dringende telefoongesprekken hinderen en is bovendien strafbaar.

Drachten: inbraak in school
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een school aan de Langewyk. Woensdagochtend vroeg kwam men binnen door met een steen een ruit te vernielen. Er werden twee flatscreens weggenomen. Namens de school moet nog aangifte worden gedaan.

Houtigehage: inbraak in woning
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een woning aan De Lindebeammen. Woensdagochtend vroeg kwam men de woning binnen door een openstaand raam. Er werd een portemonnee met klein geldbedrag weggenomen. De 77-jarige bewoner deed aangifte. De technische recherche van de politie Fryslân stelt een onderzoek in.

Heerenveen: inbraak in school
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak in een school aan de Amelandlaan. Woensdagochtend vroeg kwam men binnen door met een steen een ruit te vernielen. Er werden twee flatscreens weggenomen. Namens de school moet nog aangifte worden gedaan.

Heerenveen: voetbalwedstrijd dinsdagavond rustig verlopen De vriendschappelijke voetbalwedstrijd tussen Sc Heerenveen en Middlesbrough FC met 12.000 toeschouwers is dinsdagavond rustig verlopen. Voor de wedstrijd zaten er acht Cambuursupporters op het terras van een café aan de Koemarkt in Heerenveen. In een café daar tegenover zaten een aantal Heerenveen supporters. Voor de wedstrijd bleef alles rustig. De Heerenveen supporters vertrokken naar het stadion en de Cambuursupporters bleven bij het café aan de Koemarkt achter. Na de wedstrijd was de politie, waaronder een
surveillancehondengeleider, in het centrum aanwezig. In de Kleine Kerkstraat en later op de Trambrug kwam het tot een kleine confrontatie tussen de supporters van de twee Friese clubs. Er zijn onderling een aantal klappen uitgedeeld. Het incident is door tussenkomst van de politie in de kiem gesmoord. De acht
Cambuursupporters zijn door de politie naar het station begeleid en op de trein richting Leeuwarden gezet.

Sneek: sfeervolle dag en avond
De politie kijkt dinsdag terug op een rustige en ontspannen sfeer in het centrum van Sneek en de Houkeslootboulevard. In de nacht van dinsdag op woensdag heeft de politie in het centrum opgetreden tegen een aantal baldadige jongeren. De baldadigheid werd individueel gepleegd en bestond uit het in het water gooien van een
winkelkarretje, vernieling van een stang van een steiger en het kapotslaan van gloeilampen. De verdachten zijn voor verhoor naar het bureau gebracht. Er is proces-verbaal opgemaakt en de jongelui zijn na verhoor weer vrijgelaten.