Ingezonden persbericht


persinformatie
Forse daling omzet bloemenveilingen in juli

De omzet van de gezamenlijke bloemenveiling in Nederland is in juli gedaald met 12,5% naar een totaal van 183 miljoen euro. De aanhoudende warmte deed de vraag naar bloemen en planten sterk afnemen. De aanvoer nam af met 2,0% tot 852 miljoen stuks. De gemiddelde prijs daalde afgerond met 1 cent tot 23 cent. In deze maand bleek voor een aantal producten onvoldoende belangstelling waardoor op sommige momenten voor enkele producten de doordraai sterk opliep. De omzet tot en met juli bedroeg 2,4 miljard euro. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De aanvoer daalde met 2%. De gemiddelde prijs steeg in die periode met 2 cent tot 30 cent. Dit blijkt uit recente cijfers van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN).

Snijbloemen
De omzet van de snijbloemen daalde met 17% ten opzichte van juli 2005. De aanvoer van snijbloemen bedroeg 787 miljoen stelen. Een daling van -2,2%. Deze werden voor een twee cent lagere prijs verkocht dan een jaar eerder. Gemiddeld werd 15 cent betaald. Dat de afgelopen maand op zijn zachts gezegd voor bloemen niet optimaal verliep was duidelijk in de cijfers terug te vinden. Typerend voor deze situatie was het feit dat de seizoensbloem Helianthus niet voorkwam in de top 10. De prijsval bij dit product bedroeg in juli zo'n 40%.
. De aanvoerders van rozen hadden te leiden onder het warme weer. De aanvoer daalde 2,7% maar dit stimuleerde de verkoop niet. De gemiddelde prijs ging met 3 cent naar beneden tot 14 cent. De omzet nam hierdoor af met 20,7% tot een kleine 34 miljoen euro.
. Opvallend genoeg was het lichtpuntje in de top 10 voor de Chrysanthemum. Dit product deed het niet onaardig in de afgelopen warme periode. Dit product is beter opgewassen tegen deze hoge temperaturen en het leek er op dat vele kopers hierop waren overgeschakeld. Door een daling van 10,5% van de aanvoer van tros- Chrysanthemum bleef de vraag goed op niveau. Hierdoor steeg de gemiddelde prijs 2 cent. Ook de geplozen chrysanthemum deden het goed. Hier steeg de aanvoer met 6,3%. Omdat ook de gemiddelde prijs met 3 cent toe nam was dit de grootste omzet stijger in de top 10 de afgelopen maand. De omzet steeg met 17,1%.
. Wat het marktbeeld van de afgelopen weken beter weergaf waren de cijfers van Gerbera. De gemiddelde prijs die voor dit product in de vorige maand werd betaald, bedroeg 9 cent. Vorig jaar werd nog 5 cent meer afgerekend. Omdat door het zonnige weer ook de productie nog eens toenam (+15,7%) was er niet veel belangstelling voor dit product. Dit bleek ook uit het doordraai percentage van ruim 12%. De omzet daalde met 35,8%.
. Ook de tot nu toe goed in de markt liggende Zantedeschia kampte met weinig belangstelling. Door een aanvoertoename van ruim 36% kreeg de gemiddelde prijs een gevoelige klap te verwerken. Deze daalde met 12 cent tot 25 cent gemiddeld. De omzet kwam een kleine 14% lager uit.

Kamerplanten
De omzet van kamerplanten daalde in juli met 5%. De omzet zakte tot 59 miljoen euro. Er werden iets meer planten aangevoerd dan een jaar eerder (+0,7%). De gemiddelde prijs daalde met 4 cent tot E1,24. Met name de bloeiende planten zoals Hydrangea en Begonia hadden het met het warme weer moeilijk.
. Ook de pot-rozen hadden met dit warme weer onvoldoende klandizie om een aanvoertoename van ruim 20% door snellere uitbloei op te vangen. Omdat dit product met warm weer ook gevoelig is voor kwaliteitsverlies werd 63 cent betaald in plaats van de vorig jaar afgerekende 97 cent. De omzet kwam hierdoor ruim een kwart lager uit dan een jaar eerder.
. Ook Spathiphyllum had te leiden onder de hitte. De aanvoer nam toe met 25% ter wel de vraag daalde. De prijs nam af met 22 cent naar 81 cent. Ondanks de grotere aanvoer werd er geen hogere omzet behaald. Deze daalde met ruim 7% tot 1,3 miljoen euro. Naast het warme weer was er echter ook een verschuiving naar kleinere potmaten merkbaar. Ook hierdoor ontstond het beschreven marktbeeld.
. De enige bloeiende plant in de top 10 die het bij deze hoge temperaturen een hogere gemiddelde prijs liet optekenen was de Anthurium. Het gehele jaar loopt de afzet van dit artikel eigenlijk al goed. Door een wat lagere aanvoer van bijna 5% kon de gemiddelde prijs de afgelopen maand stijgen met 17 cent tot E3,51. De omzet daalde licht met 0,3%.
. De groene planten in de top 10 zijn over het algemeen wat minder gevoelig voor het warme weer. Hierdoor bleef bij deze producten de gemiddelde prijs nagenoeg op niveau. Wel was hiervoor een wat lagere aanvoer nodig. De Ficusaanvoer daalde met 2,8%. De aanvoer van Dracaena met 11,8%. De gemiddelde prijzen daalden respectievelijk met 2 en 1 cent.

Tuinplanten
De omzet van tuinplanten daalde licht met 0,6% tot een kleine 12 miljoen euro. De aanvoer steeg met 1,2% tot ruim 15 miljoen stuks. De gemiddelde prijs bleef onveranderd op 82 cent staan. Met name de zonminnende planten deden het goed. Andere producten gingen flink onderuit.
. Lavandula is een product dat tegen een stootje kan als het om de zon gaat. De aanvoer van dit product steeg met ruim 10%. Ondanks deze grotere vraag daalde de gemiddelde prijs slechts met 1 cent tot 89 cent gemiddeld.
. Buxus, ook een product dat tegen een stootje kan, werd weliswaar bijna een kwart minder aangeboden maar hierdoor steeg de gemiddelde prijs wel met 10 cent. Dit was echter wel het enige product dat dit voor elkaar kreeg in de top 5.
. De aanvoer van Clematis kende een ware explosie. Er werden 318 duizend producten verhandeld. De gemiddeld prijs daalde logischerwijs met 69 cent.


- einde persinformatie -