Veiliger onderweg met uw 4x4

Off-Road Adventures biedt een geheel nieuw cursusprogramma voor 4x4 rijders

WILNIS, 20060808 -- De laatste jaren worden er steeds meer 4x4's verkocht, van een eenvoudige soft-roaders tot dure off-roaders in het SUV segment. Voor deze doelgroep, mensen die het rijplezier van een sedan willen en het gemak van een jeep, is er momenteel weinig aan cursus mogelijkheden. Moeten die er dan zijn? Volgens Off-Road Adventures in ieder geval wel. Eigenaar Raoul Jacobs: "Een 4x4 gedraagt zich totaal anders dan een voor- of achterwiel aangedreven auto. Het zal niet de eerste keer en zeker niet de laatste keer zijn dat mensen zich door het bijzondere gedrag van een 4x4 laten verrassen."


Een terreinwagen is zwaarder en hoger dan een sedan, te vergelijken met een bestelwagen. Er is de laatste tijd veel onderzoek gedaan naar de veiligheid. Meestal komt daar uit naar voren dat de goedkopere soft-roaders minder veilig zijn vanwege het ontbreken van geavanceerde systemen - welke meestal wel op duurdere SUV's (als optie) aanwezig zijn - die het over de kop gaan en rollen moeten tegenhouden. Ook al zijn die systemen wel aanwezig, het blijft de vraag of de rijder de zwaardere auto aan kan en het gedrag herkent. Om nog maar niet te spreken van pure 4x4's (de utility's) zoals de Land Rover Defender en Mercedes G-Klasse. Die zijn Spartaans en zijn niet te vergelijken met moderne Mitsubishi Pajero's, Range Rovers, Toyota LandCruisers of Volkswagen Touareg's.

Om mensen beter voor te bereiden op dit fenomeen heeft Off-Road Adventures een aantal cursusprogramma's ontwikkelt met als doel: meer plezier van je SUV, leren rijden in het terrein en bovenal weer veilig thuis te komen. Voor de echte off-roaders is er na de basiscursus nog een gevorderden cursus en een masterclass. "We beginnen altijd met een stukje theorie zodat mensen die techniek van een 4x4 iets meer begrijpen. Vervolgens gaan we onder begeleiding van ervaren instructeurs met ze rijden, hier worden oude gewoontes afgeleerd en nieuwe technieken aangeleerd. Aan het einde van de dag kunnen ze in hun eigen SUV het parcours gaan rijden samen met de instructeur. Ze staan dan werkelijk verrast als ze wat ze in een dag geleerd hebben, je ziet het vertrouwen ieder uur groeien", aldus Raoul Jacobs. De cursussen worden zowel in Nederland als België gegeven, met uitzondering van de gevorderden en masterclass die plaats vinden in de Ardennen.

Naast cursussen voor beginnende en ervaren 4x4 rijders geeft Off-Road Adventures ook cursussen op het gebied van expeditievoorbereiding en rally. Raoul Jacobs is in deze wereld gestapt na zijn deelname namens Nederland aan de roemruchte Camel Trophy in 1989. Hierna heeft hij een aantal jaren de Camel Driving School gerund om vervolgens zijn Off-Road Adventures te starten. Zijn ervaring met de Camel Trophy is de basis geweest voor een van de meest toonaangevende off-road bedrijven in Nederland en daarbuiten. Naast de cursussen vinden veel bedrijven hun weg naar het bedrijf voor leuke, actieve off-road programma's en incentives.

Jacobs vervolgt: "We leveren eigenlijk geen standaardprogramma, ieder mens en ieder bedrijf is anders. We spelen in op de wensen van de klant, en we hebben inmiddels ervaren dat die heel divers zijn. Of het nu in Nederland is of ver daarbuiten, of het nu rechttoe rechtaan is of extreem, we kunnen alles voor ze regelen in principe." Ook voor een diversiteit aan organisaties levert Off-Road Adventures haar diensten, dit loopt uiteen van politie en brandweer tot defensie en artsen die voor langere tijd worden uitgezonden naar het buitenland (vaak in onherbergzame en gevaarlijke gebieden). Als je dus beter voorbereid op weg weil - of eigenlijk niet op de weg - dan ben je bij Off-Road Adventures aan het juiste adres.



Off-Road Adventures