Gemeente Bernheze


Uitspraak Raad van State inzake milieustraat

Woensdag 9 augustus heeft Raad van State uitspraak gedaan op zowel het beroep als op het verzoek om voorlopige voorziening van de gemeente. Het beroep van de gemeente is gegrond verklaard en daarmee is de aanvraag voor een voorlopige voorziening niet meer relevant en komt te vervallen.

De gemeente was eerder al bezig met het vinden van een geschikte locatie om het probleem van de milieustraat op te lossen. De gemeenteraad heeft in februari dit jaar besloten om een nieuwe milieustraat voor Bernheze in te richten op de Morgenstond 2 in Heeswijk-Dinther. Per 1 juni is de bestaande milieustraat volledig gesloten.

Dwangsom
Het provinciebestuur van Brabant eiste betaling van een dwangsom van EUR 73.500,- die het had opgelegd aan de gemeente Bernheze wegens overtreding van de milieuregels op de tijdelijke milieustraat in Heeswijk-Dinther.
De gemeente is half mei naar Raad van State gegaan om inning van dit bedrag te voorkomen. De Raad van State had de provincie en gemeente vier weken gegeven om er samen uit te komen. Toen beide partijen daar niet uitkwamen, heeft de gemeente aan dit rechtscollege gevraagd zo snel mogelijk uitspraak te doen in deze kwestie en het dwangsombesluit van de provincie te schorsen.

Uitspraak
Raad van State heeft het beroep van de gemeente tegen het besluit op bezwaar van de provincie gegrond verklaard en vernietigd. Het primaire dwangsombesluit van de provincie is voor een aantal artikelen helemaal herroepen en voor een aantal andere voorschriften herroepen vanaf 16 mei 2006. Op 16 mei 2006 heeft de gemeente namelijk kenbaar gemaakt de huidige milieustraat per 1 juni te zullen sluiten.

Dit houdt concreet in dat het eerder verbeurde bedrag van EUR 73.500,- door de uitspraak van de Raad van State aanzienlijk lager zal worden. De uitspraak wordt op dit punt nog nader bestudeerd. Het college van burgemeester en wethouders van Bernheze gaat het resultaat volgende week bespreken. Bovendien zal de gemeente contact opnemen met de provincie om zo snel mogelijk tot een voor alle partijen aanvaardbare oplossing te komen. De provincie dient de gemeente de gemaakte proceskosten, inclusief griffierecht, van EUR 958,67 terug te betalen.

In november dit jaar gaat de vernieuwde milieustraat in Heeswijk-Dinther open voor publiek.

feed