Dolf de Vries opent Taal Centraal op Schiphol Plaza

Stichting lezen & schrijven

Den Haag, 9 augustus 2006

Op donderdag 10 augustus opent schrijver en acteur Dolf de Vries de fototentoonsteling Taal Centraal van Stichting Lezen & Schrijven op Schiphol Plaza. Dit doet hij samen met Herman de Boorder, die op latere leeftijd heeft leren lezen en schrijven. Taal Centraal is een fototentoonstelling over alledaagse vormen van lezen. Doel van de tentoonstelling is om aandacht te vestigen op laaggeletterdheid in Nederland.

De foto's tonen verschillende situaties. De één thuis met een boek op de bank, de ander lezend bij de bushalte of gewoon met een krant in de trein onderweg naar werk. Het is bijzonder dat een tentoonstelling als deze op het drukbezochte Schiphol Plaza te zien is. Dagelijks passeren hier zo'n 75.000 mensen.

In Nederland zijn naar schatting 1,5 miljoen mensen laaggeletterd. Deze grote groep heeft moeite met lezen, schrijven en vaak ook rekenen. Soms kunnen zij het in het geheel niet.

Laaggeletterden kunnen niet op een volwaardige wijze deelnemen aan onze kennis- en informatiemaatschappij. Dit uit zich op verschillende manieren. Zij hebben niet alleen moeite met het lezen van een krant of een boek, maar ook met pinautomaten, stemcomputers bij verkiezingen, aankomst- en vertrektijden van het vliegtuig, ondertiteling, het invullen van formulieren, het kopen van een treinkaartje bij de kaartautomaat of het voorlezen van (klein)kinderen.

Bedrijven kunnen op verschillende wijzen een bijdrage leveren aan de aanpak van laaggeletterdheid. Niet alleen door scholing van werknemers, ook bewustwording is belangrijk. Communiceren over het feit dat er in Nederland veel mensen zijn die moeite hebben met lezen en schrijven. Schiphol Group draagt onder meer bij via deze tentoonstelling op Schiphol Plaza.

De reizende tentoonstelling is op 8 september 2005, Wereldalfabetiseringsdag 2005, geopend door de voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven, H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden. Taal Centraal heeft het afgelopen jaar op verschillende NS-stations door heel Nederland gestaan. Op 8 september 2006 zal de tentoonstelling worden overhandigd aan de bibliotheken. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met NS, PCM Uitgevers en fotografe Chantal Spieard @ Foto Formation.


---


Noot voor de redactie,