Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 31 juli 2006

Theatervoorstelling 'Rood, zwart en ontwetend in fort Krommeniedijk

Op 11, 12 en 13 om 20.30 uur augustus speelt Theatergroep Pangaea de voorstelling 'Rood, zwart en ontwetend' in Fort Krommeniedijk. Fort Krommeniedijk is onderdeel van De Stelling van Amsterdam, de voormalige militaire verdedigingslinie rondom de hoofdstad.

Bij een vijandige aanval kon in enkele dagen tijd via een ingenieus stelsel van sloten, sluisjes en stuwen een ring van ondiepe plassen worden gecreëerd rond de stad Amsterdam. Tegenwoordig beheert Landschap Noord-Holland het fort Krommeniedijk en grote delen van de voormalige Liniedijk ten Zuiden ervan. De forten en andere onderdelen van de Stelling van Amsterdam worden beschermd omdat ze landschappelijk aantrekkelijk zijn, vanwege de zeldzame planten en dieren, en omdat ze veel vertellen over de geschiedenis van ons land. Het zijn oases van stilte.

De toneelvoorstelling 'Rood, zwart en onwetend' wordt gespeeld in een aantal forten die als defensiewerk deel uitmaakten van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinies. De voorstelling is het eerste deel van de oorlogstriologie 'The war plays' uit 1985. Het stuk schetst passages uit het denkbeeldige leven dat een moeder met een kind in haar buik zou hebben geleid als ze een atoomaanval had overleefd. De uit Iran afkomstige regisseur Alan Yadegarian neemt via het stuk de toeschouwer middels afwisselende, vaak humoristische scènes mee, langs de menselijke en onmenselijke kanten van oorlogs- en vredesgeweld. Yadegarian heeft hierbij ook gebruik gemaakt van de door Edward Bond geschreven oorlogspoëzie. Schrijver Edward Bond stond in Engeland vooraan bij de opkomst van sociaal-politiek kritisch, onderzoekend en ongecensureerd toneel. Tijdens deze gelegenheid in augustus kan men het Noord-Hollandse natuurlandschap, historie èn kunst en cultuur ervaren.

Bezoekers krijgen voorafgaand aan de voorstelling een rondleiding. De kosten bedragen 10 euro. Aanmelden kan via Theatergroep Pangaea 020-4632219 of info@theatergroeppangaea.nl Meer informatie: www.theatergroeppangaea.nl. Fort Krommeniedijk ligt aan de Lagendijk 22 in Uitgeest, vlákbij het dorpje Krommeniedijk



Landschap Noord-Holland