Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Studenten en aio's strijden om een mierenkolonie

'Levend' Stratego op Summerschool Collectieve Intelligentie

Informatici organiseren een summerschool over collectieve intelligentie op de Vrije Universiteit Amsterdam. 35 Masterstudenten en aio's uit tien landen komen van maandag 7 tot en met vrijdag 11 augustus hun kennis over het onderwerp vergroten en toepassen in een wedstrijd Stratego op de computer. Welk team zijn leger zo slim programmeert dat het zelf de competitie kan winnen, wint een levend collectief intelligent systeem: een mierenkolonie in een aquarium.

Collectieve intelligentie is intelligentie in een groep die niet centraal wordt aangestuurd of gecoördineerd. Dat kunnen mieren of bacteriën zijn, maar ook mensen. In de politiek bijvoorbeeld, kan de EU een doelstelling vaststellen, waarna elk land voor zich kijkt hoe het die doelstelling gaat halen. Volgens universitair docent Kunstmatige intelligentie Martijn Schut kun je zulke collectieve intelligentie nabootsen met modellen: "Stel dat de EU de CO2-uitstoot wil terugdringen. Dan kun je 25 agents programmeren - een voor elk land - die elk de beste manier voor het betreffende land met de betreffende omstandigheden berekenen.

Tijdens de summerschool is het onderwerp minder ambitieus. De deelnemers, die uit onder andere Portugal, Oekraïne en Canada komen, gaan een Stratego-leger programmeren dat zo goed mogelijk in staat is om de vlag van de tegenpartij te bemachtigen. De summerschool ziet er als volgt uit: 's morgens volgen de deelnemers colleges over collectieve intelligentie. De eerste dagen gaan die over programmeerstrategieën die ze kunnen gebruiken, daarna over collectieve intelligentie op andere terreinen, zoals taal en biologie (in het bijzonder apenkolonies). 's Middags werken de deelnemers aan hun Stratego-leger. Vrijdag 11 augustus vindt de beslissende Stratego-competitie plaats waarbij de legers zich moeten bewijzen.