Gemeente Drechterland


11-8-2006
Brand schuur Westerbuurt 23 Venhuizen
Vrijdagochtend 11 augustus rond 4:30 uur is er brand uitgebroken in een schuur aan de Westerbuurt 23 in Venhuizen. Bij deze brand is asbest vrijgekomen. In deze brief informeren we u over de gevolgen van deze brand, de acties die wij nu uitvoeren om het gevaar van het asbest weg te nemen en de maatregelen die u zelf kunt nemen.

Zodra bij een brand asbest vrijkomt, worden maatregelen genomen. De brandweer heeft hiervoor een uitgebreid draaiboek. Zo zal het brandweerpersoneel extra maatregelen nemen om hun taak veilig te kunnen uitvoeren. Maar ook zal publiek worden gesommeerd om binnen te blijven of een veilig heenkomen te zoeken. Vannacht zijn deze maatregelen direct uitgevoerd.

Vandaag zal nog worden nagegaan welke effecten er precies in de omgeving zijn. Er zal in ieder geval een veegauto worden ingezet om de straten vrij van asbest te maken en de verspreiding van asbest via de weg te voorkomen. Het gebied dat nu besmet is ligt tussen Westerbuurt
23 tot De Buurt 119 en van Kerkweg 15 tot de kruising met de Westerkerkweg.

Er liggen nog wel stukjes asbestcement op de grond. Asbestcement is niet schadelijk voor uw gezondheid zijn zolang de stukjes cement niet worden verpulverd en in huis terecht komen. Om het risico zo klein mogelijk te houden is het belangrijk dat de stukjes asbestcement niet kapot getrapt of gereden worden. Betreed daarom de plaatsen waar stukjes asbestcement liggen zo weinig mogelijk. Om te voorkomen dat de stukjes asbestcement door het verkeer verpulverd worden, zijn er straten afgezet. De stukjes asbestcement worden door een deskundig bedrijf opgeruimd. Omdat de werknemers bijna dagelijks met asbest omgaan en direct met het asbest in contact komen, zullen zij beschermende kleding dragen. Voor u is het risico zo klein dat u geen beschermende kleding nodig heeft.

Wat u zelf wel en niet kunt doen:

- Wanneer asbesthoudend materiaal toch in uw huis terecht is gekomen, is vaak een professionele schoonmaak nodig. Voorkom dat stukjes asbestcement in uw woning terechtkomen, bijvoorbeeld via uw schoenen, fiets, kinderwagen e.d. Trek uw schoenen buiten aan en uit totdat u van ons bericht ontvangt dat uw wijk is schoongemaakt.
- Ga in géén geval zelf de omgeving van uw huis schoonmaken. Alleen als er stukjes asbestcement het in- en uitgaan van uw huis belemmeren, kunt u die stukjes met een zachte bezem opzij schuiven. Daarna moet u die bezem buiten bij een afvoerputje goed afspoelen met water. Het door u opzij geschoven materiaal zal door personeel van het deskundige bedrijf worden opgeruimd.

- Voorkom dat kinderen gaan spelen met stukjes asbest. Zorg dat uw kinderen niet in het gebied komen waar asbest kan liggen.

Zodra het vrijgekomen asbest is opgeruimd, zal ik u daarvan zo spoedig mogelijk op de hoogte stellen.
In de loop van vandaag start het verdere onderzoek. Belangrijke publieksinformatie kunt u volgen via onze website, www.drechterland.nl/asbest.

Hoogachtend,

De loco burgemeester van Drechterland,

D. te Grotenhuis.

---