Waterschap Roer & Overmaas



11-08-2006

Persinformatie: Waterschap blijft muskusratten bestrijden

Tientallen mailtjes heeft het waterschap de afgelopen weken ontvangen van bezorgde burgers uit het hele land. In de mailtjes wordt gevraagd om stopzetting van het huidige beleid om muskusratten te bestrijden om de populatie op een aanvaarbaar niveau te houden. De grote aantallen mailtjes zijn het gevolg van een actie van de belangengroepen Bont voor Dieren en Faunabescherming op de internetsite www.muskusrat.info. De belangengroepen verwijzen naar het Alterra-onderzoek naar nut en noodzaak van de bestrijding. Het waterschap blijft de muskusratten bestrijden en reageert als volgt op de e-mails:

De Bestuurlijke Commissie Muskusrattenbestrijding (BCM), ingesteld om een zorgvuldige bestuurlijke besluitvorming over politieke en beleidsmatige vraagstukken over muskusrattenbestrijding op landelijk niveau te borgen, heeft in een eerdere brief aan Bont voor Dieren onderstaande reactie gegeven.

De muskusrat is van oorsprong een uitheemse diersoort die intensief wordt bestreden. Doel van de bestrijding is het minimaliseren van veiligheidsrisicos en schade die ontstaan door graverij van muskusratten in waterkeringen en oevers. In 2004 is op een bestuurlijk symposium onderkend dat er een aantal belangrijke maatschappelijke vragen ligt onder de aanpak van muskusratten. Vragen die betrekking hebben op met name de (kosten-)effectiviteit en dierenwelzijn. In antwoord op deze vragen is het door u aangehaalde onderzoek uitgevoerd.

Dit verkennend onderzoek laat zien dat er nog te veel kennisleemten zijn om te komen tot een weloverwogen en onderbouwde aanpak van muskusratten. Voor de BCM is dit aanleiding geweest opdracht te geven voor een aantal vervolgonderzoeken en om door te gaan met de huidige bestrijdingsaanpak. Onderdeel van die onderzoeken zijn ook de door u aangereikte alternatieven zoals preventieve maatregelen aan waterkeringen en een gebiedgerichte aanpak in combinatie met intensievere controle.

Samenvattend zijn wij met u van mening dat de aanpak van muskusratten een goede onderbouwing en legitimatie vraagt. Wij hebben inmiddels ook de eerste stappen in deze richting gezet. De BCM is evenwel van mening dat het onverantwoord is de gehanteerde bestrijdingsaanpak te staken of te wijzigen zonder helder en eenduidig inzicht in de mogelijke veiligheidsrisicos. Mede op grond van de resultaten van de genoemde vervolgonderzoeken wordt besloten of en op welke wijze de huidige bestrijdingsstrategie wordt voortgezet.

Waterschap Roer en Overmaas sluit zich bij monde van voorzitter Jan Schrijen aan bij deze reactie. Jan Schrijen: Muskusratten zijn dieren die van nature niet in Nederland voorkomen en vrijwel geen natuurlijke vijanden hebben. Zonder bestrijding kan de populatie zich explosief ontwikkelen met alle mogelijke risico´s van dien. Van een belangrijk onderdeel van het onderzoek naar nut en noodzaak, namelijk de relatie tussen populatie-ontwikkeling en veiligheidsrisico´s zullen in de loop van 2007 resultaten bekend worden. Via de geëigende kanalen zal het waterschap de resultaten naar buiten brengen. Het waterschap zal zijn beleid ten aanzien van de muskusrattenbestrijding pas dan bijstellen als de uitkomsten van het onderzoek daartoe duidelijk aanleiding geven.