Een spaarzame avond, prachtig pianospel en de geur van blauw

Utrecht toerisme en recreatie

Vooraankondiging
Programma vrijdag 11 augustus, zaterdag 12 augustus, zondag 13 augustus Hamburgerstraat 28 te Utrecht (voormalig Gerechtsgebouw)

Een spaarzame avond, prachtig pianospel en de geur van blauw

Utrecht, 11 augustus 2006 - Een spaarzame avond, prachtig pianospel en de kleur van blauw, dat zijn de titels van de evenementen die dit weekend plaatsvinden op het festival de 7e hemel. Het programma op 11, 12 en 13 augustus wordt verzorgd door het Geldmuseum, het Museum van Speelklok tot Pierement en het Universiteitsmuseum en Sonnenborgh - museum & sterrenwacht. Op vrijdag en zaterdag komen muziekliefhebbers aan hun trekken, op de zondagmiddag staan sterren en kennis centraal.

Avondprogramma 11 augustus
Vrijdag 11 augustus zal alles draaien om dat waar je nooit genoeg van hebt: geld. De avond is georganiseerd door het Geldmuseum en zal om 20.00 starten met een lezing van Marieke Henselmans, presentatrice van het programma 'Geen cent te makken'. Zij zal stil staan bij het fenomeen 'consuminderen'. Deejays en Veejays verzorgen de muzikale omlijsting met monetaire klassiekers als Money van Pink Floyd en Money won't change you van Aretha Franklin.

Avondprogramma 12 augustus
Ook op zaterdag 12 augustus zal de bezoeker van het 7e hemel festival kunnen genieten van muziek, maar dan klassiek: het schitterend piano spel van Christiaan Kuyenhoven. Deze 3e prijswinnaar van het Liszt Concours 2005 zal het opnemen tegen een vleugel uit 1924 die hemels pianospel reproduceert van beroemde pianisten. Wie zal deze krachtmeting, verzorgd door het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement, winnen?

Middagprogramma 13 augustus
Op zondagmiddag 13 augustus valt er net als elke festivalzondag veel te beleven voor kinderen. Het Universiteitsmuseum en Sonnenborgh - museum & sterrenwacht organiseren een doorlopende workshop waar de kleine bezoekers een eigen telescoop of een sterrenkaart kunnen maken. Daarnaast zal op het festivalplein tweemaal een kindervoorstelling worden opgevoerd waarin de wetenschapper Indigo met de kinderen een antwoord zoekt op intrigerende vragen als: wat is de smaak van blauw en hoe ziet de geur van cake eruit.

Elke donderdag t/m zondag
Naast de speciale evenementen biedt het festival de 7e hemel elke donderdag t/m zaterdag vanaf 17u en zondag vanaf 15u een doorlopend programma. De 7 musea die zich hebben verenigd tot de 7e hemel én 2 gastmusea presenteren zich ieder in een eigen ruimte in het oude Gerechtsgebouw. Een bijzondere inrichting en een verrassende presentatie is de overeenkomst. De bezoeker kan bovendien loungen in een knalroze Ipodhemel en bij mooi weer ook buiten vertoeven. Het plein is gedurende de festivalperiode ingericht als terras en biedt allerlei culinaire genoegens in een decor van fonteinen, beschilderde deuren en een kleurrijke carrousel.

De 7e hemel
Het festival de 7e hemel is op 5 augustus jl geopend door kardinaal Simonis, voor de gelegenheid gekleed in een bijzondere couture van modeontwerper AZIZ. De openingsspeech van de kardinaal was onderdeel van een twee uur durend programma onder leiding van AZIZ, dat startte met een theatrale 'processie' en eindigde met een modeshow waaraan tientallen modellen en performers deelnamen. Het was een groot succes, getuigt ook AZIZ zelf: Er was zaterdag hemelse energie boven Utrecht; door de deelnemers aan de show en vooral ook door de toeschouwers die overal heel enthousiast op reageerden. Een videoregistratie van deze bijzondere openingsavond is te zien in de ruimte van museum Catharijneconvent op de Festivallocatie.

Het festival de 7e hemel is van 5 augustus t/m 10 september elke donderdag t/m zaterdag vanaf 17u, en zondag vanaf 15u geopend. De 7e hemel komt tot stand in samenwerking met onder andere de gemeente Utrecht, Utrecht Toerisme & Recreatie (UTR) en de Utrechtse horeca. De zeven musea van de 7e hemel zijn: Aboriginal Art Museum, Centraal Museum & dick bruna huis, Geldmuseum, Museum Catharijneconvent, Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement, Spoorwegmuseum en het Universiteitsmuseum en Sonnenborgh - museum & sterrenwacht. Bij het festival zijn naast deze musea ook Het Utrechts Archief en Volksbuurtmuseum Wijk C te gast. Voor meer informatie over de 7e hemel kunt u kijken op www.de7ehemel.com.