Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

 

Amersfoort, 11 augustus 2006

 

Perzische panterwelpen ontmoeten vader King voor het eerst

 

De Perzische pantertweeling die op 2 mei jl. in DierenPark Amersfoort is geboren, ontmoet op dinsdag 15 augustus om 09.00 uur hun vader King voor het eerst. De twee pantertjes zijn tot dan toe alleen samen met hun moeder in het buitenverblijf geweest.

 

Ontmoeting

Datis en Saïs, zoals de welpen heten, hebben vanaf hun geboorte al op afstand kunnen wennen aan hun vader. De schuif naar het buitenverblijf heeft vaak open gestaan zodat ze hem konden horen en ruiken. Omgekeerd heeft ook de kater de luchtjes van zijn jongen zo kunnen opsnuiven. Pas de laatste week hebben de verzorgers het contact geïntensiveerd. Achter de schermen en met een veilig hekwerk er tussen konden de pantertjes en hun 60 kilogram wegende vader elkaar ruiken en zien. Dit is goed verlopen en de verzorgers zien de tijd rijp voor een eerste lijfelijke ontmoeting. Toch blijft de kennismaking spannend. In het wild leven panterwelpen alleen met hun moeder totdat ze zelfstandig zijn en het nest verlaten. De vader speelt verder geen enkele rol.

 

Franse dierentuin

De ouders van het tweetal, Kiara en King, arriveerden in mei 2002 in Amersfoort. Kiara is geboren in de Franse dierentuin Champrepus, waar zij met haar ouders woonde. King komt uit de dierentuin van Gelsenkirchen in Duitsland. Daar deelde hij een verblijf met zijn zus. Met de geboorte van deze twee panterjongen levert DierenPark Amersfoort een belangrijke bijdrage aan het Europese soortbehoudprogramma (EEP) voor de Perzische panter. In 54 dierentuinen door heel Europa leven slechts 115 van deze prachtige dieren. In 2003 beviel moeder Kiara van een zoon Kanut. Kanut woont tegenwoordig in Safaripark Beekse Bergen.

 

 

////

 

Noot voor redactie;