SP: Zet militairen in Uruzgan niet in tenten

Sp

SP-Kamerlid Harry van Bommel heeft Kamervragen gesteld aan minister Kamp (Defensie) over de kwaliteit van de onderkomens van het militair personeel in Uruzgan. De uitgezonden militairen zouden nog steeds gebruik moeten maken van onveilige tenten terwijl gepantserde slaapcontainers waren toegezegd. Ook wil Van Bommel een toelichting op de mogelijkheden tot communiceren met thuisfront naar aanleiding van klachten dat voor 800 man slechts 8 computers met internet beschikbaar zijn, waarvoor sinds 1 augustus bovendien betaald moet worden.

In antwoord op eerdere Kamervragen over veilige slaapcontainers in Uruzgan, meldde Kamp dat het veilig maken van de onderkomens arbeidsintensief is, maar dat veel aandacht zou worden geschonken aan de veiligheid van het personeel. Uit berichten in de media en van militairen die contact hebben gezocht met de SP blijkt dat de personeelsonderkomens nog niet in orde zijn. Het personeel zou slapen in grote 150-persoons onderhoudstenten of oude Amerikaanse 10-persoonstenten. Ook de werklocaties zouden nog niet gereed zijn en in een deel van de werkvertrekken zouden 's nachts mensen slapen. De eetzaal in Tarin Kowt zou bestaan uit twee lange tenten met een terras waarover een zonwerend doek is gespannen. In de plaats Deh Rawod zou nog geen enkele infrastructuur zijn opgezet. Van Bommel vraagt Kamp dan ook op welke wijze de manschappen daar zijn ondergebracht, wat de oorzaak is van deze omstandigheden en wanneer de militairen volgens de gebruikelijke veiligheidsnormen gaan worden gehuisvest. Van Bommel: 'Ik vraag me echt af of dit de mate van veiligheid is die onze militairen daar verdienen en wil daar dus snel opheldering over. Zelf had ik liever gezien dat we niet in Uruzgan zaten, maar nu we er zijn moeten we er in ieder geval alles aan doen om onnodige risico's uit te sluiten. Dat is het minste wat we onze troepen verschuldigd zijn.'

Ook over de mogelijkheden voor communicatie met het thuisfront heeft Van Bommel vragen voor Kamp, naar aanleiding van klachten van militairen die de SP bereiken. De post van de militairen zou tot veertien dagen onder weg zijn voordat zij het thuisfront bereikt, en er zouden veel te weinig telefoons en internetcomputers beschikbaar zijn voor het personeel. Ruim 800 man zouden slechts 8 computers met internet moeten delen en de militairen zouden bovendien sinds 1 augustus voor deze service moeten betalen. Van Bommel vraagt Kamp of hij bereid is de contactvoorzieningen met het thuisfront te verbeteren en weer gratis te maken.

Meer informatie: Harry van Bommel, 06 22 78 80 43