Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Den Haag, 11 augustus 2006

NMa: Geen overtreding KPN bij gebruik belgegevens, wel verbeteringen aangebracht

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft geen aanwijzingen gevonden dat KPN belgegevens gebruikt op een manier die in strijd is met de Mededingingswet. De NMa constateert daarom geen overtreding. Wel verbetert KPN de interne scheiding van concurrentiegevoelige belgegevens naar aanleiding van het toezicht van de NMa. Het telecombedrijf heeft inmiddels interne procedures op het gebied van toegang tot belgegevens aangescherpt. Ook heeft KPN de interne voorlichting over de scheiding van deze gegevens geĂŻntensiveerd.

KPN is actief als beheerder van infrastructuur (het vaste net) en biedt daarnaast telefoniediensten aan. Concurrenten van KPN leveren vaak vaste telefoniediensten aan hun klanten via het netwerk van KPN. Hierdoor beschikt KPN over de belgegevens van klanten van die concurrenten. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om informatie over de duur van telefoongesprekken. Onderdelen van KPN die telefoniediensten aanbieden, mogen geen inzage hebben in deze gegevens, omdat ze die voor eigen marketingdoeleinden zouden kunnen gebruiken. Dat zou een oneerlijk concurrentievoordeel opleveren, dat voortkomt uit het bezit van de infrastructuur.

De NMa startte de controle naar aanleiding van signalen uit de markt. De media- en communicatiesector is een prioriteit van de NMa. De NMa blijft daarom alert en werkt bij het toezicht op de telecomsector samen met de Onafhankelijke Post- en Telecommunicatieautoriteit (OPTA).

Geen journalist, maar wel vragen over dit persbericht? Neem dan contact op met de Informatielijn NMa/DTe, tel. 0800-0231 885 of mail naar info@nmanet.nl

Met vriendelijke groet,

NMa Webredactie


---
Postadres: Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) Postbus 16326, 2500 BH Den Haag

Bezoekadres: Wijnhaven 24
2511 GA Den Haag

Telefoonnummer: (070) 330 33 30
Faxnummer: (070) 330 33 70
E-mail: info@nmanet.nl