Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeente Barendrecht

Kunstwacht ontwikkelt database voor Barendrechtse kunst

BARENDRECHT (vrijdag 11 augustus 2006) ­ De website van de gemeente Barendrecht, www.barendrecht.nl, bevat vanaf deze week een database van alle Barendrechtse kunstwerken in de openbare ruimte. De database is te raadplegen op www.barendrecht.nl in de rubriek Barendrecht > Gemeente in beeld > Kunst in Barendrecht. In de database staat een algemene inleiding over de kunstwerken in Barendrecht en een alfabetisch overzicht van de kunstwerken. Verder biedt de data- base de mogelijkheid te zoeken op titel van het kunstwerk, naam van de kunstenaar, straatnaam en wijk.

Begin 2006 heeft de gemeente Barendrecht de Kunstwacht opdracht gegeven om alle kunstwerken te schouwen en deze gegevens en foto's elektronisch beschikbaar te maken. Tot juni 2006 zijn alle kunstwer- ken geschouwd. Kunstwacht heeft als doelstelling het openbaar kunstbezit zo efficiënt mogelijk te beheren. De opdrachten komen zowel van overheden als particulieren. Het beheer bestaat uit onderhoud, restauratie en beschermen van de kunstwerken.

Kunstwacht
Het bedrijf Archeoplan, sinds 1987 actief op het gebied van cultuurbehoud door onderzoek, conservering, restauratie en advisering, heeft in 1996 het initiatief genomen voor het opzetten en uitvoeren van een meer- jarenplan voor het onderhoud van kunst in de openbare ruimte door middel van het schouwen en inventari- seren van de kunstwerken. Archeoplan startte onder de naam Kunstwacht met het beheer en onderhoud van beeldende kunst bij een groot aantal gemeenten in Nederland.

Noot voor de pers,