Gemeente Amsterdam



Ruim de helft Amsterdamse jeugd niet-westerse allochtoon

11 augustus 2006
-
O+S

Het CBS berichtte eind juli dat in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag één op de drie inwoners een niet-westerse allochtoon is (1 januari 2006). Dit aandeel is sinds 1996 gestegen en zal volgens de Amsterdamse prognose in Amsterdam ook de komende decennia stijgen van 34% naar 41%. Van alle jongeren in Amsterdam is 55% niet-westerse allochtoon. Dit aandeel zal de komende 25 jaar dalen naar 48%.

Surinamers en Marokkanen grootste groepen

Tot de groep niet-westerse allochtonen behoren enerzijds personen uit de traditionele immigratielanden Marokko, Turkije, Suriname en de Nederlandse Antillen. Daarnaast onderscheiden we de zogenaamde `overige niet-westerse allochtonen'. Dit zijn personen uit Azië (exclusief Turkije, Japan en Indonesië/Nederlands-Indië), uit Afrika (exclusief Marokko) en uit Midden- en Zuid-Amerika (exclusief Suriname en de Antillen).

Niet-westerse allochtonen in Amsterdam, 1 januari 2006

Niet-westerse allochtonen in Amsterdam, 1 januari 2006 (3 Kb)

Aandeel niet-westerse allochtonen blijft stijgen

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is één op de drie inwoners een niet-westerse allochtoon (1 januari 2006). Dit aandeel is veel groter dan elders in het land. Van de 16,3 miljoen inwoners van Nederland heeft bijna 11 procent een niet-westerse achtergrond. Zowel in de grote steden als in heel Nederland is het aandeel niet-westerse allochtonen sinds 1996 gestegen. Recent is de groei veel minder sterk geweest. In 2005 is het aandeel van de eerste generatie in Amsterdam en Rotterdam zelfs iets teruggelopen. Dit komt doordat het aantal immigranten is gedaald, terwijl het aantal emigranten is toegenomen. Hoewel de groei van de eerste generatie allochtonen stagneert, neemt de tweede generatie nog wel in omvang toe. Veel niet-westerse allochtonen bevinden zich namelijk in de gezinsfase.

Aandeel niet-westerse allochtonen, 1 januari 1996, 2001 en 2006

Aandeel niet-westerse allochtonen, 1 januari 1996, 2001 en 2006 (5 Kb)

De prognoses voor Amsterdam wijzen erop dat het aandeel niet-westerse allochtonen van nu tot 2030 verder zal stijgen van 34% naar 41%. Het aandeel autochtone Amsterdammers zal in dezelfde periode afnemen van 52% naar 44%. De verwachte groei van het aandeel niet-westerse allochtonen is vooral toe te schrijven aan een toename van het aandeel overige niet-westerse allochtonen (+5,3% op de gehele bevolking) en Marokkanen (+2,2% op de totale bevolking). Het aandeel Surinamers zal in dezelfde periode afnemen met 1,9%, waarschijnlijk als gevolg van verhuizing naar aangrenzende gemeenten.

Aandeel niet-westerse allochtone jongeren zal dalen

De tweede generatie allochtonen is sterk vertegenwoordigd onder de jeugd in de grote steden. Meer dan de helft van de jongeren tot 20 jaar in Amsterdam en Rotterdam heeft een niet-westerse achtergrond. De verwachting is dat dit aandeel in Amsterdam zal dalen van 55% nu tot 48% in 2030. Dit wordt veroorzaakt doordat de allochtone jeugd van de derde generatie statistisch tot de autochtonen wordt gerekend.

Prognose aandeel niet-westerse allochtonen, westerse allochtonen en autochtonen, 2006-2030

Prognose aandeel niet-westerse allochtonen, westerse allochtonen en autochtonen, 2006-2030 (3 Kb)