Gemeente Amsterdam



Verscherpt toezicht Krugerplein

11 augustus 2006
-
Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer

Het stadsdeel gaat vanaf 14 augustus op het Krugerplein, het Afrikanerplein en omgeving extra toezichthouders inzetten. Als politie, bewoners en ondernemers na een maand positief zijn, kan het extra toezicht worden verlengd. Hiermee wil het stadsdeel de veiligheid en handhaving op en rond het plein verbeteren.

Meer toezicht voor een prettiger plein

Op en rond het Krugerplein zorgen drugsverslaafden, jongeren die zich intimiderend gedragen en vooral kaartspelers voor hinder en geluidsoverlast, vooral in de zomermaanden. Bewoners en ondernemers voelen zich daardoor soms onveilig op het plein. Extra toezicht is dan ook noodzakelijk. Stadsdeelvoorzitter Martin Verbeet: `De politie treedt op tegen wangedrag, maar kan helaas niet permanent op het plein aanwezig zijn. De toezichthouders die het stadsdeel gaat inzetten, treden op om gedragsregels die voor iedereen gelden in de openbare ruimte, te handhaven. Als de toezichthouders criminele activiteiten zien, grijpen ze zelf in of geven het door aan de politie'.

Aansturing door politie

De politie stuurt de toezichthouders aan. Hun uitvalsbasis is bureau Linnaeusstraat. De komende tijd zijn de toezichthouders vaak in het gezelschap van de buurtregisseurs te zien. Bewoners en ondernemers kunnen de toezichthouders dagelijks aanspreken en informeren over wat er in de buurt speelt. De toezichthouders bespreken dan met de politie wie welke actie onderneemt.

Evaluatie

Aan het eind van de toezichtperiode nodigt het stadsdeel bewoners en ondernemers uit om te reageren. Op de openbare buurtbeheervergadering van 4 september wordt de inzet van de toezichthouders ook besproken.