Ingezonden persbericht


Gemeente Heerde

Persbericht

Datum: 11 augustus 2006

Adviesraad behartigt belangen burger bij ontwikkeling nieuwe wet

Vrijwel iedereen krijgt direct of indirect met de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te maken. Het doel van de wet is dat iedereen - gehandicapten, jongeren, ouderen - mee kan doen in de maatschappij. De Wmo kan hierbij helpen, bijvoorbeeld door vrijwilligers te ondersteunen of door voorzieningen te verstrekken. De gemeente Heerde is druk doende om de uitvoering van deze wet goed te regelen. De Adviesraad Wmo Heerde i.o. behartigt hierbij de belangen van de burgers en adviseert het gemeentebestuur.

De Wmo is er op gericht om iedereen zo lang mogelijk zelfstandig aan de maatschappij deel te laten nemen. Vrijwilligers en mantelzorgers spelen hierbij een belangrijke rol, omdat dankzij hun inzet ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Vandaar dat de Wmo hen kan ondersteunen in hun werk. Maar ook een directe zorgvraag, bijvoorbeeld voor huishoudelijke hulp of aanpassingen voor gehandicapten, kan bij de Wmo worden gedaan. Arend Bouman, dit jaar voorzitter van de Adviesraad Wmo Heerde, vindt het daarom belangrijk dat het geld voor de Wmo goed wordt verdeeld: "De Wmo is de nieuwe zorgwet die volgend jaar onder meer de Wvg (Wet voorzieningen gehandicapten) en delen van de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) zal vervangen. Met de nieuwe wet kan de gemeente zelf veel beter bepalen hoe ze het geld dat ze krijgt gaat gebruiken. Vandaar dat het goed is dat de belangen van de zorgaanvragers door de Adviesraad worden behartigt. Een belangrijk onderdeel is bijvoorbeeld om de gemeente te adviseren hoe het verstrekkingenbeleid onder de Wmo er uit zou moeten zien".

Adviesraad

In de Adviesraad worden de verschillende groepen zorgaanvragers vertegenwoordigd door hun belangenorganisatie. De Adviesraad zet de cliënt centraal en daarom pleit Bouman voor een efficiënte behandeling van een zorgaanvraag: "De adviesraad bepleit één loket waar alle soorten zorgaanvraag kunnen worden gedaan. Er moet vervolgens op een onafhankelijke manier over de aanvraag worden besloten en de beslissing moet ook los staan van de beschikbare financiën. De plaatsen waar de aanvraag worden gedaan en waar de beslissingen worden genomen moeten daarom gescheiden zijn." Maar niet alleen de kwaliteit van de beslissing, ook de snelheid is voor Bouman van belang: "Gechargeerd kun je stellen dat, wanneer iemand die beide benen heeft verloren een aanvraag doet voor een rolstoel, het niet nodig is dat hij wekenlang op antwoord moet wachten omdat een deskundige een oordeel over de aanvraag moet vellen".

Doelgroep jongeren

In de berichtgeving over de Wmo lijkt het vooral te gaan om ouderen en gehandicapten. Bouman mist daarbij een belangrijke groep: "Ook de jeugd moet volwaardig aan de samenleving deel kunnen nemen. De gemeente moet daarom onder de nieuwe wet ook aandacht geven aan bijvoorbeeld randjongeren".

Tenslotte wijst de heer Bouman nog op de lastige taak van de Adviesraad Wmo. Niet alleen moet de raad proberen om overeenstemming te zoeken met de gemeenteraad en het college van Burgemeester en Wethouders, maar ook onderling moet overeenstemming worden bereikt. Ondanks het feit dat dit niet altijd even gemakkelijk is, is Bouman wel tevreden over de resultaten tot nu toe: "Ik denk dat andere gemeenten jaloers kunnen zijn op wat wij al hebben bereikt."



Ingezonden persbericht