CBS

Industriemonitor
Vrijdag 11 augustus 2006 14:00
Realisaties: voedings- en genotmiddelenindustrie

De voedings- en genotmiddelenindustrie heeft meer omgezet in zowel juni 2006 als in het tweede kwartaal van dit jaar. Ook het volume van de gemiddelde dagomzet (omzetvolume) en het volume van de gemiddelde dagproductie waren groter. De afzetprijzen lagen iets hoger.

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie
(juni 2006 t.o.v. juni 2005)

Ontwikkeling omzet, prijzen en productie

Omzet iets hoger

In juni 2006 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie bijna
1 procent meer omzet geboekt dan in dezelfde maand in 2005. Deze omzettoename was volledig toe te schrijven aan de exportmarkten, want op de binnenlandse markt was de omzet vrijwel gelijk aan die in juni 2005.

De maand juni telde in 2006 één werkdag minder, waardoor de omzet negatief werd beïnvloed. De iets hogere afzetprijzen hadden juist een positief effect op de waarde van de omzet. Beide effecten resulteerden uiteindelijk in een omzetvolume per werkdag dat ruim 3,5 procent groter was dan dat in juni 2005. Op de buitenlandse markt werden nog iets meer producten verkocht als op de binnenlandse, maar de verschillen waren marginaal.

In het tweede kwartaal was het omzetvolume ruim 3 procent groter. Op de buitenlandse markt was dit volume ruim 4,5 procent groter en in eigen land lag het ruim 1,5 procent boven het niveau van het tweede kwartaal van 2005.

Prijzen iets hoger

Al sinds november 2005 zijn de verbruiksprijzen in de voedings- en genotmiddelenindustrie elke maand hoger dan in dezelfde maand van het jaar ervoor. Deze gestegen kosten van grond- en hulpstoffen werden slechts gedeeltelijk doorberekend aan de afnemers.

Ook voor juni 2006 was dit het geval. De verbruiksprijs lag ruim
4 procent hoger en de afzetprijs was bijna 2 procent hoger. Daarbij werden de buitenlandse afnemers geconfronteerd met 2,5 procent hogere prijzen. Nederlandse klanten betaalden ruim 1 procent meer.

Voor het tweede kwartaal van 2006 lieten de prijzen vrijwel dezelfde ontwikkelingen zien als in de maand juni.

Meer productie

In juni 2006 heeft de voedings- en genotmiddelenindustrie meer geproduceerd dan in juni het jaar daarvoor. Het volume van de gemiddelde dagproductie was bijna 2 procent groter. Voor het tweede kwartaal van dit jaar was de volumetoename ten opzichte van het tweede kwartaal van 2005 van vergelijkbare grootte.

Volume bruto toegevoegde waarde groter in eerste kwartaal

Het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie was in het eerste kwartaal van 2006 ruim
2 procent groter dan in het vergelijkbare kwartaal van 2005. Al vier kwartalen op rij stijgt het volume van de bruto toegevoegde waarde in de voedings- en genotmiddelenindustrie. In het jaar 2005 was dit volume bijna 2 procent groter dan dat in 2004.

Omzet, productie en prijzen (juni 2003-juni 2006)
(3-maands voortschrijdend gemiddelde)

Omzet, productie en prijzen (juni 2003-juni 2006)