Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg

TILBURG, 11 augustus 2006

Politie pakt overlast hangjongeren aan

OISTERWIJK - Medewerkers van het politieteam Oisterwijk starten, in samenwerking met de gemeente Oisterwijk en Jongerenwerk volgende week met het project Zomer in de Pannenschuur. Met dit project willen de gemeente, de politie en Jongerenwerk de overlast door hangjongeren op verschillende plaatsen in de wijk de Pannenschuur en de gevoelens van onveiligheid die zij de buurtbewoners oproepen, wegnemen. Het project Zomer in de Pannenschuur is van de grond gekomen omdat het aantal meldingen in verband met overlast door de jeugd in deze wijk is toegenomen. Die stijging werd duidelijk door een enquête die onder de bewoners van de wijk de Pannenschuur is gehouden.

Jongeren zijn vaak op straat te vinden. In groepsverband zijn ze soms luidruchtig of baldadig en laten ze zwerfvuil achter. Buurtbewoners storen zich aan dit gedrag. Ook het afwijkende verkeersgedrag (scheuren met scooters over trottoirs en pleinen) doen de veiligheid in de wijk geweld aan. Ook al is er niets aan de hand, toch ervaren buurtbewoners het rondhangen van groepen jeugd als overlast gevend en bedreigend. Jongeren van hun kant beseffen vaak niet de dreiging die ze door hun gedrag veroorzaken. Hierdoor ontstaat er een spanning tussen enerzijds de hangjongeren en anderzijds de buurtbewoners.

De wijkagent van de Pannenschuur en een jongerenwerker gaan daarom de jeugd actief benaderen. Naast gesprekken die zij met de hangjongeren gaan voeren, worden er ook flyers uitgedeeld. Via deze flyer maakt de gemeente Oisterwijk de jongeren attent op de geldende gedragsregels. De bij dit project betrokken partners willen de jeugd hierdoor bewust maken van het feit dat zij best mogen hangen in de wijk, maar dat zij zich hierbij wel moeten houden aan regels en afspraken. Gaan jongeren ondanks deze inspanningen toch over de schreef dan zal de politie repressief optreden.

Man aangehouden met inbrekerswerktuig

TILBURG De politie heeft gisteravond, tegen 23.30 uur, op de Swaardvenstraat een 20 jarige Tilburger aangehouden voor het hebben van inbrekerswerktuigen. Tijdens de surveillance trok een geparkeerd staande auto op het industrieterrein de aandacht van de agenten. Een onderzoek in de omgeving wees uit dat de bestuurder zich verdekt had opgesteld in de bossage. Tevens troffen de agenten in de struiken inbrekerswerktuig aan, bestaande uit een kniptang, breekijzer en handschoenen. De politie stelt een onderzoek in.

Politie houdt vier personen aan voor diefstal van bouwmateriaal

TILBURG Agenten hebben vanmorgen, tegen 01.00 uur in de Kloosterstraat een vrouw en drie mannen (tussen de 17 en 22 jaar), afkomstig uit Tilburg en Udenhout aangehouden voor diefstal van bouwmaterialen. Het viertal wilde een kraakpand opleuken met goederen die ze aangetroffen hadden op een bouwterrein gelegen aan de Dionysiusstraat te Tilburg. Gealarmeerde agenten stelden een onderzoek in de omgeving in, en troffen de verdachten, voorzien van plinten en stokken, aan. Ze mogen zich op het politiebureau verantwoorden.

Politie houdt inbrekers aan en stuit op drie hennepkwekerijen

TILBURG In een woning in de wijk het Zand heeft de politie vanmorgen, om 02.30 uur, een 23 jarige vrouw en haar 28 jarige partner, beiden afkomstig uit Tilburg, aangehouden voor het plegen van een woninginbraak. De politie kwam de verdachten op het spoor nadat ze een onderzoek hadden ingesteld in een woning in de wijk. In deze woning was een inbraak gepleegd terwijl de bewoners niet aanwezig waren. Op de eerste- en zolderverdieping troffen de agenten twee in werking zijnde hennepkwekerij aan. Onderzoek wees uit dat de mogelijke daders in een andere woning in de wijk zouden verblijven. De politie trof daar de verdachten aan waarna ze werden aangehouden. Ook op de zolderverdieping van in de woning van de verdachten troffen agenten een in werking zijnde hennepkwekerij.

Vijf mannen aangehouden na het plegen van vernieling

TILBURG Op de Gasthuisring hebben agenten vanmorgen, tegen 05.00 uur, vijf mannen uit Harderwijk en Tilburg aangehouden voor het plegen van vernieling. Een oplettende getuige had gezien dat de vijf (tussen de 23 en 26 jaar oud) vrienden, op de Spoorlaan, met behulp van winkelwagentjes een ruit van de gemeenschappelijke toegangsdeur van het busstation hadden vernield. Tegen het vijftal wordt proces verbaal opgemaakt.

Bewoner betrapt inbreker

TILBURG Gealarmeerde agenten hebben vanmorgen om 05.00 uur, op de Spoordijk een 23 jarige man uit s-Hertogenbosch aangehouden voor het plegen van een woninginbraak. De bewoner, een 55 jarige man, werd in de nacht wakker van gestommel en gekraak in zijn woning. Toen hij poolshoogte ging nemen trof hij, in de woonkamer, een onbekende man aan, die op dat moment wilde vluchtten. Hierop stelde hij onmiddellijk de politie in kennis en hield de man in de woonkamer. Ter plaatse gearriveerde agenten namen de verdachte over en brachten hem naar het politiebureau, alwaar hij ingesloten werd.

Auteur: Desiree Brabers