Gemeente Amsterdam



Amsterdam, topstad

11 augustus 2006

Amsterdam Toerisme & Congres Bureau

Amsterdam is in 2005 enorm gestegen op de wereldranglijst van internationale non-corporate congressteden, van de 25e naar de 10e plaats. Amsterdam deelt deze 10e plaats met Kopenhagen.

congres2.jpg (16 Kb)

Bij de klassering gaat het om congressen van internationale organisaties en overheden, een lijst die jaarlijks wordt gepubliceerd door de Union of International Associations (UIA). Vorig jaar werden in Amsterdam 98 internationale non-corporate congressen gehouden, een stijging van 66 procent vergeleken met 2004.

Promotie succesvol

De gemeente Amsterdam en het Amsterdams Toerisme & Congres Bureau (ATCB) zijn bijzonder verheugd over deze groei. Mede dankzij een investering van Economische Zaken gemeente Amsterdam heeft ATCB in 2004 en 2005 extra activiteiten kunnen ontwikkelen voor de promotie van Amsterdam als congresstad en deze blijkt nu zijn vruchten af te werpen.

Steeds poulairder

Eerder dit jaar bleek al dat Amsterdam steeds populairder wordt onder meeting and incentive planners. Op de lijst van de International Congress and Convention Association (ICCA) steeg Amsterdam als congresstad voor het vierde achtereenvolgende jaar en staat op de ICCA-lijst nu op de zevende plaats van congressteden wereldwijd.

Verwachting toekomst

Voor 2006 en volgende jaren valt nog geen betrouwbare prognose te maken. Bekend is dat non-corporate congressen rouleren tussen diverse steden. Dat verklaart waarom de ranglijst van congressteden jaarlijks zo sterk kan fluctueren. Gezien het grote economische belang neemt de wereldwijde concurrentie tussen congressteden nog steeds toe.

Toekomst

Amsterdam zal alles op alles moeten zetten om zijn plaats in de top tien te kunnen behouden. Daarom is in samenwerking met Economische Zaken van de gemeente Amsterdam en het bedrijfsleven een driejarig programma gestart (2006 t/m 2008) met als doel de positie van Amsterdam als congresdestinatie verder te verbeteren.

'Amsterdam Topstad'

Amsterdam vindt dat de stad een belangrijk toeristisch en congrescentrum moet blijven en een internationale vestigingslocatie. In het kader van Amsterdam Topstad investeert de gemeente de komende jaren 51 miljoen euro extra in de economie. Inzet daarbij is onder meer dat er meer internationale bezoekers naar de stad komen.