Unicef



Zuid-Afrika: overlevingskans van baby's met hiv neemt toe door nieuwe test
11 augustus 2006, Mseleni, Zuid-Afrika - Nieuw, simpel en snel. Zo kan de onlangs ontwikkelde PCR-test worden omschreven. Met deze test kunnen kinderen in een veel vroeger stadium worden getest op het hiv/aidsvirus. En dat vergroot hun kans op een redelijk normaal leven aanzienlijk. Komende week wisselen ruim 20.000 experts op het gebied van hiv- en aidsbestrijding ervaringen uit op de 16e Internationale Aids Conferentie in Toronto. Ook de PCR-test komt dan ter sprake. En wat de positieve gevolgen zijn voor de zesjarige Wandile.

Verpleegster Nomphumelelo Dhlamini prikt bloed voor de PCR-test in het Mseleni ziekenhuis, in KwaZulu Natal, Zuid-Afrika. Foto: Unicef Zuid-Afrika, 2006

Verpleegster Nomphumelelo Dhlamini prikt bloed voor de PCR-test in het Mseleni ziekenhuis, in KwaZulu Natal, Zuid-Afrika. Foto: Unicef Zuid-Afrika, 2006

Tot voor kort duurde het in Mseleni lang voordat de uitslag van een aids-test bekend was: vijftien tot achttien maanden. Nu is dat aanzienlijk korter: drie tot vier maanden. Wordt het virus geconstateerd, dan kan de behandeling snel beginnen.

Een snelle uitslag...
"De afgelopen jaren behandelden we hier zo'n 100 kinderen met aidsremmers", vertelt dokter Victor Fredlund werkzaam in het plaatselijke ziekenhuis. "Kinderen jonger dan anderhalf jaar kwamen hier sowieso niet. We konden niet beginnen met een behandeling tegen hiv en aids zolang de resultaten van een aidstest niet bekend waren. En de uitslag van zo'n test kwam pas na 15 tot 18 maanden."

Sinds de introductie van een nieuwe aidstest, de zogenaamde Polymerase Chain Reaction (PCR), is er veel veranderd. De uitslag of een kind hiv-positief is, is nu binnen drie maanden bekend. "In theorie zelfs binnen 16 uur", voegt Fredlund toe. Het gevolg is dat als een kind hiv-positief test, er veel sneller kan worden begonnen met de behandeling.

...maakt het verschil
"We behandelen intussen meer dan vijfhonderd kinderen", vertelt de dokter. En dat is goed nieuws, want snel beginnen met de behandeling is van essentieel belang voor de toekomst van een kind. "Het is het verschil tussen een min of meer gezond kind en een kind dat wegkwijnt."

Arts Victor Fredlund in het Mseleni Hospital in KwaZulu Natal, Zui-Afirka. Foto: Unicef Zuid-Afrika, 2006

Arts Victor Fredlund in het Mseleni Hospital in KwaZulu Natal, Zui-Afirka. Foto: Unicef Zuid-Afrika, 2006

Het verschil tussen de nieuwe PCR en de oude testen, is onder andere dat PCR een 'droog bloed'-test is. Dat betekent dat het bloed niet meer wordt opgeslagen en vervoerd in buisjes, maar letterlijk 'op papier'. Een paar druppeltjes bloed worden opgezogen door het papier waarna het zonder veel gedoe kan worden getransporteerd naar het laboratorium.

Dat is een ander voordeel van PCR vergeleken met de oude tests: het transport is simpel en goedkoop. Geen speciale buisjes die koud moeten worden vervoerd in speciale koelboxen. Gewoon een stukje papier waar wat bloeddruppels op zitten. In het laboratorium wordt het bloed van het papier gehaald en kan het worden getest. "Duidelijk veel makkelijker dan vroeger en het transport is dus veel goedkoper", concludeert Victor Fredlund.

Omdat er nu makkelijker en sneller getest kan worden, is het aantal aidstesten ook toegenomen. Meer kinderen (en hun ouders) weten dus eerder waar ze aan toe zijn. En hoewel de uitkomst 'hiv-positief' absoluut geen leuke is, is hij wel belangrijk. Behandeling kan dan meteen beginnen, en dat is heel belangrijk.

Verpleegster Nomphumelelo Dhlamini van het Mseleni ziekenhuis verzamelt de laatste druppel bloed voor de PCR-test. Foto: Unicef Zuid-Afrika, 2006

Verpleegster Nomphumelelo Dhlamini van het Mseleni ziekenhuis verzamelt de laatste druppel bloed voor de PCR-test. Foto: Unicef Zuid-Afrika, 2006

Wandile begint te lopen
De zesjarige Wandile is hier een goed voorbeeld van. Nadat, dankzij een PCR-test, was gebleken dat zij met hiv was besmet, kwamen de doktoren meteen in het actie. Haar oma vertelt: "Wandile zag er uit als een driejarige. Ze kon niet lopen, eigenlijk ook niet praten. Ik maakte me heel erg ongerust." Wandile wordt verzorgd door haar oma sinds haar moeder overleed aan aids.

'Gogo', zoals oma liefkozend wordt genoemd, vertelt: "Toen bekend was dat Wandile hiv-positief was, begonnen de artsen meteen met de behandeling. Ze zeiden tegen me dat Wandile een ander mens zou worden. En het klopt, ze loopt nu en begint te praten. Ik ben heel erg opgelucht!"

Unicef steunt PCR-project Unite for Children Against Aids, is de internationale campagne van Unicef en andere hulporganisaties. Het testen op hiv en (eventueel) behandelen van kinderen, is een van de belangrijkste doelen van de campagne. Daarom wordt dit PCR-project ook intensief gesteund. Unicef zorgt voor de verspreiding van de benodigde middelen en traint medisch personeel om de PCR-testen te kunnen uitvoeren. Zo neemt de kans aanzienlijk toe dat baby's met hiv overleven.

De campagne Unite for Children Unite Against AIDS