Ingezonden persbericht


EMBARGO 11/08/2006 - 04.00 UUR

P E R S B E R I C H T

Zijderoute wordt Kaasroute - Gouden Beemster kaas overhandigd bij de Chinese Muur

Juyongguan / West Beemster - 11 augustus 2006. Vandaag hebben twee hoge Chinese functionarissen, in Juyongguan - de Chinese Muur bij Beijing - een gouden Beemster kaas in ontvangst genomen. Voor deze ceremonie zijn in opdracht van de gemeente Alkmaar twee authentieke kaasdragers overgevlogen. CONO Kaasmakers wil op deze manier symbolisch de 1e Beemster kaas aan het Chinese volk schenken. De gouden kaas is na een monsterrit van 17.650 kilometer veilig in Beijing aangekomen. Dit is het langste kaastransport wat ooit over de weg is afgelegd.

De route liep van Amsterdam, via Turkije en Kazakstan naar de Chinese hoofdstad Beijing. Het transport was niet eenvoudig. Met name de Gobi-woestijn was een ware beproeving. De gouden kaas is door de chauffeurs van de Beemster Cheese Car, Peter en Theo Middelbeek, deelnemers aan de classic-car-rally Amsterdam - Beijing, bewaakt en gekoesterd. De kaas werd onder speciale condities bewaard, wanneer het nodig was verbleef de kaas ook bij hen op de hotelkamer. Waar gewoonlijk de reservebanden vastgesnoerd zitten is de kaas vervoerd op het dak van een klassieke rallyauto, de Oldsmobile Toronado uit 1965, die hiervoor speciaal is overgespoten in de gele kaaskleur.

Er zijn mooie momenten beleefd. "We komen op een gegeven moment door een dorpje, rijdt er een man voor ons die zijn Lada tot aan het dak heeft volgestapeld met uien. Hij kon er nog maar net zelf bij. "We hadden natuurlijk liever dat die auto tot de nok toe vol zat met blokjes kaas." Aldus rijders Peter en Theo Middelbeek.

CONO Kaasmakers, producent van Beemster kaas, is trots op de chauffeurs die het mogelijk gemaakt hebben om Beijing met een geweldige 4e plaats te bereiken en het Chinese volk kennis te laten maken met dit oer-Noord-Hollandse product.

=====