Ingezonden persbericht


GroenFront! actiekamp in Borsbeek weer gedeeltelijke ontruiming

Deze morgen om 8.30u is men weer begonnen met het ontruimen bij Fort III in Borsbeek. Het lijkt weer een gedeeltelijke ontruiming te gaan worden, zes of zeven hutten tussen het stuk dat op woensdag ontruimd werd en het kruisinkje tussen de wandelpaadjes bovenop het fort. Het zou dus om de helft van het nog overblijvende actiekamp gaan. Deze keer wordt de aanwezigheid van de veiligheidspersoon wel geaccepeerd op voorwaarde dat hij op 20 meter volgt. Ook vandaag lijkt het basiskamp ongemoeid te zullen blijven.

Het gedeelte wat vandaag ontruimd wordt valt weliswaar onder de natuurvergunning maar was tot gisteren nog niet gemerkt voor kap. Ook in dit gedeelte van het bos zullen voorlopig alleen eiken mogen gekapt worden op voorwaarde dat ze vooraf gemarkeerd waren.

Op woensdag 9 augustus werd 1/4 van het actiekamp bij Fort III in Borsbeek ontruimd, in totaal werden 21 mensen gearresteerd, waaronder zes bosbezetters, de trekkers van Boomspotting, een aantal politici van Groen! en heel wat sympathiserende buurtbewoners.

Na het einde van de werkdag, om half vijf, werden alle arrestanten vrijgelaten. De activisten trokken meteen weer naar het actiekamp om de bezetting verder te zetten. Er zijn momenteel weer 14 hutten in het kamp en een toren "Fort 3,5".

Sedert de nacht van maandag 31 juli op dinsdag 1 augustus houden activsten van GroenFront! het bos bij Fort III in Borsbeek bezet om te protesteren tegen het kappen ervan. Het bos is beschermd door de Europese habitatrichtlijn, wat deze kapping illegaal maakt. Het bos en het Fort zijn een belangrijke biotoop voor een aantal zeldzame vleermuizen. Dit belangrijk beschermd natuurgebeid moet verdwijnen voor een economisch niet rendabele luchthaven op 35 km van Zaventem, die de bealstingbetaler jaarlijks meer dan 30.000.000 euro kost.

Na de gedeeltelijke ontruiming heeft het afbraakbedrijf Meysmans BVBA de kapwerkzaamheden gestart. Naast een tiental eiken werden ook een meidoorn en een berk geveld, dit in weerwil van de natuurvrergunning die enkel het kappen van eiken toestaat.

De activisten van GroenFront! en Boomspotting zijn niet van plan hun verzet tegen de verdere vernietiging van dit waardevolle natuurgebied op te geven.

Meer informatie en updates en foto's zijn te vinden op http://.groenfront.be en http://boomspotting.be

De perswoordvoerder van GroenFront! zou vanuit zijn positie in het kamp een uitstekend zicht moeten hebben op wat vandaag gaat gebeuren, toch alvast op de laatste 4 hutten in het nu afgebakende gebeid.

Persnummer GroenFront!: +32 494/ 37 92 90
Persnummer Boomspotting: +32 496/ 12 75 41