Socialistische Partij

Eindelijk een rood sein voor de chloortrein!


05-07-2002 * SP-Kamerlid Krista van Velzen reageert verheugd op het principebesluit om de zwaar omstreden chloortransporten per 2006 te beëindigen. AKZO Nobel liet vandaag weten de chloorproductie van Hengelo naar Delfzijl te verplaatsen, waardoor er over vier jaar een einde aan de chloortransporten per trein komt.

De nachtelijke `chloortreinen' kwamen steeds sterker onder vuur te liggen vanwege het gevaar voor ruim 2,5 miljoen omwonenden. Dinsdag nam de Tweede Kamer een motie van Van Velzen aan, waardoor Pronk ondanks zijn demissionaire status snel met AKZO kon gaan onderhandelen over de beëindiging van de chloortransporten. Vandaag maakte het bedrijf bekend de chloortransporten stil te willen leggen.

Van Velzen is uiterst tevreden over deze stap van AKZO: Jarenlange actie van het door de SP geïnitieerde comité `Rood sein voor de chloortrein' heeft haar vruchten afgeworpen. Dat AKZO nu door de bocht is, is te danken aan de niet aflatende maatschappelijke druk. Wel plaatst Van Velzen enkele kanttekeningen. Tot 2006 is nog een lange tijd. In die vier jaren kan er nog een heleboel misgaan. Bovendien zijn er inmiddels voor de meeste chloortoepassingen goede alternatieven en zal ik ervoor blijven strijden om de chloorproductie helemaal af te schaffen, aldus Van Velzen.

Dossier chloortrein